Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, uzun süredir gündemde olan ve iş dünyası adına haziran ayında TBMM’de 3.5 saatlik sunumla çağrıda bulunduğu Paris İklim Anlaşması’nın onaylanıp Resmi Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe girmesinin sevindirici olduğunu açıkladı.
Dünyada ülkelerin küresel ısınmanın en büyük nedeni olarak gösterilen karbon salınımı oranlarını düşürmeye yönelik taahhütlerini içeren Paris İklim Anlaşması’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) onaylanması ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi iş dünyasını sevindirdi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ni (TOBB) temsilen 9 Haziran 2021 tarihinde, TOBB yönetim kurulu üyesi de olan ATSO Başkanı Davut Çetin, iş dünyası adına TBMM Küresel İklim Değişikliği Araştırma Komisyonu toplantısında 3.5 saat boyunca yaptığı sunumda, TOBB İklim Değişikliği Raporu ve iklim değişikliğinin etkilerini anlatarak, Paris İklim Anlaşması’nın TBMM’de onaylanması çağrısında bulunmuştu.
TBMM’de önceki gün Paris İklim Anlaşması’nın onaylanması ve Resmi Gazete’de de yayımlanarak yürürlüğe girmesi üzerine bir açıklamada bulunan Davut Çetin, “İş dünyası olarak gündeme getirdiğimiz Paris İklim Anlaşması yürürlüğe girdi. Anlaşma bizi daha temiz hava, su ve gıdaya ulaştıracağı gibi aynı zamanda sanayi, ihracat ve turizm sektörlerimize de dünyayla rekabette önemli avantaj sağlayacak. Emeği geçen herkese teşekkürler” dedi.
Türkiye’nin bu anlaşmayı onaylamasıyla Yeşil Dönüşüm için önemli bir adım attığını belirten Çetin, Avrupa Birliği’nin bu anlaşmayı onaylamayan ülkeler için ihracatta uygulamaya koyacağı ton başına 30-50 dolar olmak üzere Türkiye iş dünyası açısından toplamda 2 milyar dolarlık bir yükten kurtardığını açıkladı. Çetin, “Yeşil dönüşüm için üretimin de birazcık yön değiştirmesi ve bundan sonra karbon ve salınımını düşürmeye yönelik tüm çalışmaları yapmamız gerekiyor” dedi.
Davut Çetin, iklim değişikliğinin etkilerine ilişkin bazı önemli bilgiler verdi. Son araştırmalara göre iklim değişikliği sebebiyle sıcak hava dalgaları, şiddetli yağışlar ve kuraklığın şiddetini artırarak, daha sık görüleceğini vurgulayan Çetin, “İklim değişikliği sebebiyle yaşanacak zararı en aza indirmek ve ekosistemin çöküşüne engel olmak için hepimizin yapabilecekleri var. Yeşil mutabakata sahip olmayan ürünler, Avrupa’ya giremeyecek. Güçlü bir geri dönüşüm sektörü inşa etmeliyiz. Tasarruflu ampul, e-fatura, sensörlü musluk gibi gün içinde alınabilecek küçük önlemlerle dahi karbon ayak izini azaltabiliriz” dedi. DHA