ATSO Başkanı Ali Bahar ve Sri Lanka Ankara Büyükelçisi S. Hasanthi Urugodawatte Dissanayake’nin bir araya geldiği görüşmede Antalya tarım, turizm ve ticareti görüşüldü.

ATSO Başkanı Ali Bahar ve Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Hacısüleyman, Sri Lanka Ankara Büyükelçisi S. Hasanthi Urugodawatte Dissanayake ile Sri Lanka Antalya Fahri Konsolosu Ali Kamburoğlu ile bir araya geldi. Antalya tarım, turizm ve ticaretine ilişkin bilgilendirmeler yapan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek “Organize sanayi bölgemizdeki firmalarımızın faaliyet gösterdiği birçok sektörde söz sahibiyiz ve Antalya OSB Teknopark’taki start-uplarımız ile yazılım gibi bilişim teknolojilerinde de başarılı firmalarımız faaliyet gösteriyor” dedi. Oda ve yönetim olarak uluslararası ilişkilere verdikleri öneme dikkat çeken Başkan Bahar, “Bu kapsamda çeşitli ülkelerle farklı sektörlerde çalışmalar yürütüyoruz, iş birliklerimizi güçlendiriyor ve artırıyoruz” diye konuştu. Antalya ve Sri Lanka arasındaki ticaretin ve ilişkilerin geliştirilmesi konusunda ciddi bir potansiyel olduğuna işaret eden Başkan Bahar, “Sri Lanka Büyükelçiliği ile iş birliği halinde çalışmaya hazırız. Sektörler belirlenerek ülke günü, heyet ziyaretleri, alım heyetleri yapılması çok faydalı olur” dedi.

TÜRK ÜRÜNLERİNİN ŞANSI VAR

Türkiye’yi çok sevdiğini ve büyük bir keyifle görev yaptığını belirten Sri Lanka Ankara Büyükelçisi S. Hasanthi Urugodawatte Dissanayake, “Antalya ile Sri Lanka’nın güneybatısındaki turizm şehri Galle şehrini birçok açıdan birbirlerine benzetiyorum. Bu iki şehir arasında kardeş şehirler anlaşması yapılması konusunda düşüncelerimiz var” diye konuştu. Tarım, turizm gibi alanlarda Sri Lanka vatandaşlarının Türkiye’ye geldiklerini kaydeden Dissanayake, “Sri Lanka’dan İsrail’e sezonluk tarım işçiliği için giden vatandaşlarımız da bulunmaktadır, benzer şekilde bir iş gücü Antalya tarımında da değerlendirilebilir diye düşünüyorum” dedi. Marketlerde Türk ürünlerinin Sri Lanka pazarında şansı olduğunu dile getiren Dissanayake, “Kestane, ceviz, badem gibi kuruyemişlerin, ayrıca çikolata kaplı hurma, portakal, çilek gibi her tür şekerlemelerin, Türk lokumu çeşitlerinin Sri Lanka’ya ciddi bir ihracat potansiyeli olduğunu düşünüyorum” diye konuştu. 

YATIRIM YAPMAYA DAVET EDİYORUZ

Sri Lanka’da çay, tropik meyveler, kaju ve baharatlar konusunda ihracat potansiyeli olduğunu dile getiren Dissanayake, “Topraksız tarımda kullanılan kokopit (coco peat) gibi ürünlerin ihracatı ile dikkat çekmektedir. Bu ürünlerin Sri Lanka’dan Türkiye’ye ihracatı artırılabilir. Sri Lanka aynı zamanda dünya değerli taşlar ticaretinde önemli bir pazar işlevi görmektedir. Ülkemiz özellikle mavi safir ile ün yapmıştır” dedi. Türk yatırımcıları yatırım yapmaya ve madenleri katma değerli bir şekilde işlemeye davet ettiğini kaydeden Dissanayake, “Sri Lanka; Bangladeş Hindistan, Maldivler, Pakistan gibi ülkelerle yapmış olduğu serbest ticaret anlaşmaları yoluyla 2 milyar nüfusluk bir pazara hitap etmektedir. Dolayısıyla ülkemizde yatırım yapan iş adamları Sri Lanka’yı Güney Asya pazarına açılan bir kapı olarak değerlendirebilirler” diye konuştu. Ülkeler arasında ticaretin geliştirilmesi için karşılıklı çalışmalar yürütüldüğüne değinen Dissanayake, “Çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması, yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması ile gümrük alanında iş birliği çalışmalarında son aşamalara gelinmiş bulunmaktadır. Umuyorum ki en kısa zamanda bu çalışmalar sonuçlanarak ticaretimize olumlu yansıyor olacaktır” dedi.  Başkan Bahar, başkonsolosa ziyaretin anısına ATSO Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin yaptığı bir Antalya tablosu hediye etti.