Vali Münir Karaloğlu, Antalya’da emniyet kemeri kullanımı arttırmak ve emniyet tokası kullanımına engel olmak amacıyla “Ölümle TOKAlaşma” projesinin lansmanına katıldı. Karaloğlu, hem emniyet tokasını üreten ve satanlar hem de kullananlara karşı uyarılarda bulundu.

Emniyet kemeri sinyalini engelleyen, ‘Türk icadı’ ve ‘Türk tokası’ olarak bilinen aparatı üreten, satan ve araçlarında bulunduranlara karşı Antalya’da ‘Ölümle tokalaşma’ sloganıyla kampanya başlatıldı. Antalya Valiliği, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Emniyet Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve Gazeteciler Cemiyeti’nin iş birliğinde başlatılan kampanya kapsamında; emniyet kemeri sinyalini susturan tokayı kullanan, üreten ve satanlar cezalandırılacak. Kampanyada çocuklar ise anne- babaları ve yakınlarına ait araçlarda gördükleri bu tokaları toplayıp, emniyet birimlerine teslim ettiğinde ödüllendirilecek.

Vali Karaloğlu, ‘Türk icadı’ denilen tokalar için “Utanılacak bir şey” diyerek, bu tokaları üreten, satan ve kullananların engelleneceğini ayrıca cezalandırılacağını vurguladı.

TOKALARI KIRIN, HAYATA BAĞLANIN

Vali Münir Karaloğlu ve ilgili kurum yöneticilerinin katılımıyla Antalya Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen lansmanda, ‘Ölümle tokalaşma’ kampanyasının protokolü imzalandı. Vali Karaloğlu, çocukların, anne- babaları veya yakınlarının araçlarından topladıkları tokaları onlarla birlikte kırdı. Emniyet kemeri takılı olmayanların geçirdiği trafik kazalarından görüntülerin de izletildiği toplantıda Vali Karaloğlu, hem bu tokayı üreten ve satanlar hem de kullananlara karşı uyarılarda bulundu.

Vali Karaloğlu, trafik kazalarında çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğinin, yaralandığının veya sakat kaldığının bir gerçek olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘100 Günlük Eylem Planı’ndaki önemli hedeflerinden birinin, ülke genelinde trafik kazalarını ve bağlı ölüm – yaralanma olaylarını azaltmak olduğunu belirten Karaloğlu, kampanyanın bu eylem planının parçası olarak görülebileceğini söyledi.

10 AYDA 80 VATANDAŞIMIZ HAYATA GÖZLERİNİ KAPADI

Antalya’da, 2017 yılında 87 ölümlü trafik kazasında 103 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Vali Karaloğlu, “Bu, korkunç bir rakam. 2018’in ilk 10 ayında da 80 vatandaşımızı kaybettiğimiz gözüküyor. Türkiye genelinde son bir yıldır İçişleri Bakanlığı’mızın başlattığı büyük kampanyalar ve çalışmalarla emniyet ve jandarmamızın büyük gayretleriyle ölümlü trafik kazalarında yüzde 8’lik, trafik kazalarındaki ölümlerde de yüzde 5’lik azalmamız var. Bu yeterli mi? Hayır, kesinlikle yeterli değil. Mutlaka bu azalma trendini hızlandırmamız lazım” dedi.

ÖLÜMLE TOKALAŞMAYIN

Toplantıda öğrencilerin araçlardan toplayıp, getirdiği tokalardan birini eline alarak, tepki gösteren Vali Karaloğlu, “Arkadaşlarımız ‘Türk icadı’ dedi. Bu, utanılacak bir şey. Yani bizim yaşamımız, sağlığımız, güvenliğimiz için geliştirilmiş bir sistemi devreden çıkarmak için bu basit, piyasada belki 1- 2 liraya satılan bu araçla araçtaki kemer yerine sinyal sistemini susturmak, sizi ‘Kemer takın’ diye uyaran uyarıları bertaraf etmek için kullandığınız bu toka aslında hepimizi ölümle tokalaştıran bir olay” diye konuştu.

‘Ölümle ‘toka’laşma’ kampanyasına sanatçılardan destek
‘Ölümle Tokalaşma’ kampanyasına, sanatçılar Hadise, Linet, Murat Kekilli de paylaşımlarıyla destek verdi. Antalya Valiliği öncülüğünde, araçlarda emniyet kemeri takılmadığında sinyali susturan tokaların kullanılmaması ve sadece sürücü koltuğunda değil, tüm koltuklarda yolcuların emniyet kemeri kullanmaları yönünde farkındalık yaratılması amacıyla başlatılan kampanyaya, sanatçılar da destek verdi. Hadise, Murat Kekilli ve Linet sosyal medya hesaplarından ‘#ÖlümleTOKAlaşma’ etiketini kullanarak, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün emniyet kemeri takılmaması sonucu kazalarda ortaya çıkan feci görüntülerin yer aldığı videoyu paylaştı. Sanatçılar da, ‘Kaza olabilir, fakat önlem almak bizim elimizde. O yüzden hangi koltukta olursanız olun emniyet kemerinizi mutlaka takın. Emniyet kemeri sizi hayata bağlar. Sahte tokalarla sadece kendini susturur, aileni ve yakınlarını üzersin’ paylaşımında bulundu.

‘SATAN ESNAF, CİNAYETİN ORTAĞIDIR’

‘Ölümle tokalaşma’ sloganıyla başlatılan kampanyasıyla sadece Antalya’da değil; tüm Türkiye’de farkındalık oluşturmak istediklerini belirten Karaloğlu, “Antalya’da mutlaka vatandaşın ölümüne sebep olan bu sahte tokalardan araçlarımızı kurtarmamız lazım. Öncelikle bunun üretimi ve satışını engelleyeceğiz sonra araçlarda kullanımına izin vermeyeceğiz. Esnafımıza çağrıda bulunuyoruz; Allah rızası için 1 lira kazanacağız, diye bir cinayetin ortağı olmayın. Bunu satan her esnafımız şunu bilsin. Bunun takılı olduğu bir araçta ölümlü ve yaramalı kaza olduğunda doğrudan cinayetin ortağıdır. Belki hukuken kedisini bulup cezalandıramayabiliriz ama unutmasın ki vicdanlarda ve ilahi adalette o cinayetin ortağıdır” dedi.

ÜRETEN, SATAN VE BULUNDURAN HERKESE CEZA

Protokolün ardından emniyet kemeri tokalarıyla ilgili valilik emri yayımlanacağını da kaydeden Karaloğlu, bu tokayı üreten, satan ve aracında bulunan herkese cezai işlem uygulanacağını söyledi. ‘Karayolları Trafik Kanunu’na göre de bu tokanın kullanımının zaten yasak olduğunu dile getiren Karaloğlu, “Antalya’da bunun denetimlerini artıracağız. Hangi araçta bulunursa kullanıyor veya kullanmıyor, torpido gözünde de olsa vites kutusunda da olsa görülen her araca ceza uygulayacağız” diye konuştu.

‘BU SAÇMALIĞI HAYATIMIZDAN ÇIKARALIM’

Emniyet kemeri takmanın ön koltukta yüzde 50, arka koltukta ise yüzde 75 ölüm riskini azalttığını kaydeden Vali Karaloğlu, sosyal medyada ‘Ölümle tokalaşma’ hashtag’iyle bu kampanyaya destek verilmesini istedi. Ölümlerin ve kazaların azaldığı Antalya ve Türkiye temennisinde bulunan Karaloğlu, “Bu saçmalığı hayatımızdan ve toplum hayatından çıkarmamız lazım. Bu kadar kesin ve net” dedi.

Lansmanın ardından Vali Münir Karaloğlu öğrencilerle birlikte toplantı salonuna getirilen tokaları tek tek kırdı. Tokaları getiren öğrencilere ise içinde sinema bileti de olan çeşitli ödüller verildi.