Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Üyesi Murat Totoş, Gıda Kurtarma Derneği tarafından Sivil Toplum Sektörü Destek Programı II kapsamında düzenlenen “Türkiye’de Gıda Atığını Önleme ve Azaltımı İçin GKTD Kapasite Arttırımı” Antalya çalıştayına katıldı.
Çalıştayın açılışında bir konuşma yapan Totoş, “Gıda kaybının ve israfının azaltılması gibi son derece değerli ve önemli bir vizyonla bu projeyi ortaya koyan Gıda Kurtarma Derneği’ne öncelikle teşekkür ediyorum” dedi.
“Gıda”nın insanlığın var oluşundan bugüne insanoğlunun hayatını doğrudan etkileyen en stratejik unsurlardan birisi olduğunu vurgulayan Totoş, “İnsanoğlu onbinlerce yıl boyunca gıdayı üretmek ve ona ulaşmak için çaba sarfetmiş, gıda için gerektiğinde savaşmıştır. Gıdaya ulaşamayanlar hayatlarını kaybetmişlerdir. İnsanlık tarihi kuraklık ve bunun sebep olduğu gıda yokluğu nedeniyle açlıktan ölen insanlarla hatta toplumlara doludur.
Kaynakların dengesiz kullanımı ve israf
Ancak bugün farklı bir dünyada yaşıyoruz. Aşırı gıda tüketiminden ve obeziteden hayatını kaybeden insan sayısının gıdaya ulaşamadığı için hayatını kaybeden insan sayısını aştığı bir dönemdeyiz.
Gıda sektörü dev bir endüstriye dönüşmüş durumdadır. Teknolojinin de kullanımı ile sektör insanoğlunu rahatlıkla besleyebilecek boyuta ulaşmıştır. Ancak kaynakların dengesiz kullanımı ve israfı nedeniyle dünyanın bir yerinde sağlıklı gıdaya ulaşamayan insanlar varken bir tarafta da aşırı tüketimin ya da atığın neden olduğu sorunlar öne çıkmaktadır.
Bu projenin, işte bu plansızlığa ve dengesizliğe dikkat çeken, sürdürülebilir kalkınma için sıfır atık kavramına vurgu yapan son derece önemli bir vizyona sahip olduğunu görüyorum. Bu değerli vizyonu ortaya koyanları tebrik ediyorum” diye konuştu.
Her 3 turistten birisi Antalya’ya geliyor
Projenin Antalya’da hayata geçmesinin ayrı bir önemi olduğuna dikkat çeken Murat Totoş sözlerini şöyle sürdürdü;
“Bildiğiniz üzere kentimiz ülkemizin turizm başkentidir. Ülkemize gelen her 3 turistten birisi, yapılan her 3 konaklamadan ikisi Antalya’da gerçekleşmektedir. 2,3 milyon nüfusa sahip Antalya bu yıl 15,6 milyon yabancı uyruklu turisti, bunun yanı sıra da milyonlarca yerli turisti ağırladı. Önümüzdeki yıl bu rakamların çok daha üzerine çıkma hedefindeyiz. Başka bir ifadeyle bu kentte milyonlarca insan için gıda üretiliyor ve tüketiliyor. Tüketilemeyen kısmı da atılıyor.
Bu üretim ve tüketim dengesini kurmak, aşırı üretimi gıdaya ulaşamayan insanlara geri kalanını da endüstriyel simbiyoz bakış açısı ile farklı sektörlere girdi olarak yönlendirmek hem insanlığın hem de kalkınmanın gereğidir. Bunun için gerekli olan sistemin ve network ün kurulması noktasında bizim kurum olarak elimizden gelen katkıyı yapacağımızı ifade etmek isterim.
Plansız ruhsat dağıtımı ve işyeri enflasyonu
Bu proje vesilesiyle bir noktaya daha dikkat çekmek istiyorum. Gıda üretim ve tüketim dengesini konuşurken bunu işletmeler bazında da ele almak durumundayız. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası olarak yıllardır planlı ticaretin önemine ve işyeri açılışlarının nüfus yoğunluğu da dikkate alınarak yapılmasının gerekliliğine vurgu yapıyoruz. Çünkü ticari planlama sağlıklı kentleşmenin vazgeçilmezidir, verimliliği beraberinde getirir, israfı azaltır.
Bakınız; bir mahallenin nüfusu bellidir. Nüfusa bakarak o mahalle için ihtiyaç duyulan fırın sayısını, pastane sayısını, market sayısını belirlemek mümkündür. Bu hesabı yapmadan her isteyene işyeri ruhsatı vermek doğru değildir. Plansız ruhsat dağıtımı ile işyeri enflasyonu oluşturmak hem bölgedeki tüm işletmeleri zarar ettirmekte hem de kaynakların ve ürünlerin boş yere heba edilmesine, israfına neden olmaktadır. Planlama yapılmadan ve kapasitenin üzerinde arz edilen ekmeğin, pastanın, meyvenin, gıda ürünlerinin kimseye faydası yoktur, zararı vardır. Bu konuda yapılacak mevzuat düzenlemelerinin de son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu ülkenin israf edilecek kaynağı bulunmamaktadır.
Gıda gibi hassas bir konu ile yola çıkarak böylesine önemli bir duyarlılığa sahip çıkmak son derece değerlidir. Gıda Kurtarma Derneği’ne bizi bu ortak vizyonla biraya getirdiği için tekrar teşekkür ediyorum. Toplantının tüm katılımcılar, kentimiz ve ülkemiz için fayda üretmesini diliyorum.”