ATSO 18.Grup (Plastik, Kauçuk ve Alüminyum Ürünleri) Meslek Komitesi Kasım ayı olağan toplantısını elektronik ortamda gerçekleştirdi. Toplantıda ağırlıklı olarak sübvansiyonlu kredi uygulamaları ve cam filmi uygulama standartları olmak üzere sektör temsilcilerinden gelen şikayet ve öneriler görüşüldü.

3 Ocak 2020 tarihli ve 2015 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan “T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal

Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin

Karar” kapsamında, üreticilere tarımsal üretime yönelik finansman ihtiyaçlarının uygun koşullarda karşılanması amacıyla sübvansiyonlu kredilerin kullandırıldığını hatırlatan Komite üyeleri, Ziraat Bankası

aracılığıyla verilecek olan tarım kredisinden çiftçi ve üreticilerin yararlanabildiği, çiftçilere yönelik “Modern Basınçlı Sulama sistemi Yatırımı Kredisi” desteği sağlanırken, tarımsal sulama malzemesi üreten firmaların bahse konu uygulamanın dışında bırakıldığını bildirdi.

Üretimde en önemli tarımsal girdinin “su” olduğunu, tarla bakımı kadar su

imkanlarının değerlendirilmesi mevcut suyun en iyi şekilde kullanılarak doğru

sulama sistemlerinin seçilmesi gerektiğini ifade eden Komite üyeleri, sübvansiyonlu kredi uygulamalarından tarımsal sulama malzemesi üreten firmaların da faydalanabilmesi için yasal bir düzenleme yapılması talebinde bulundu.

Komite bu amaçla, TOBB aracılığıyla T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı nezdinde gerekli girişimlerde bulunulması konusunun Yönetim Kuruluna sunulmasına karar verdi.

Cam Filmi Uygulamalarında “Bandrol” Önerisi

Komite üyeleri tarafından yapılan değerlendirmede; araçların camlarına uygulanan cam filminin pek çok sürücü tarafından tercih edildiği aynı zamanda büyük bir tehlike olarak da görüldüğü ifade edildi. Standartlara uygun cam filmlerinin UV ışınlarına karşı yüksek koruma sağlamakla beraber, can güvenliği, enerji tasarrufu, konfor ve asayiş açısından pek çok yararının bulunduğu belirtildi.

Standart dışı cam filmi uygulamalarının ciddi zararlara neden olduğunu vurgulayan Komite üyeleri, en başta PVC ham maddeden üretildikleri için UV

geçirgenlik değerlerinin düşük olduğunu belirterek, ısıyı tutamadığı için sıcak

havalarda araç içinin ısınmasını önleyemediği, özellikle sıcakla temas

ettiğinde sağlığa zararlı kimyasalların solunum yoluyla insan vücudunu olumsuz etkilediği, buna yönelik sağlık denetimlerinin olmadığı ve standart dışı üretilen bu filmlerinin bir yangın anında tutuşarak yanabildiğini ifade etti.

Yine son yapılan düzenlemeler kapsamında cam filmi uygulamasına dairana kriter olarak görüşü engelleyecek kadar koyu ve kalın olmaması şartı getirilmesine karşın, Yönetmelikte izin verilmeyen özellikle 4 numaralı (ışık geçirgenliği %40) cam filmlerinin kullanıldığı, dolayısıyla camları tamamen karartması ve görüşü engellediği için hem güvenlik hem asayiş açısından büyük sorun teşkil ettiği bildirildi.

Cam filmi uygulamalarının standartlara uygunluğunun sağlaması için bu işin eğitimini almış ve belgesi olan kişiler tarafından yapılması gerektiğine dikkat çeken Komite üyeleri, belgeli firmalar tarafından yapıldığına dair araca bandrol yapıştırılabileceği, araç muayeneleri esnasında hafif kusur olarak geçen cam filminin standartlara uygun olup olmadığının bu bandrol vasıtasıyla kontrolünün sağlanabileceği önerisinde bulundu.

Önerinin TOBB tarafından da değerlendirilerek T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na iletilmesi konusunun Yönetim Kuruluna sunulmasına karar verildi. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu, komitenin her iki önerisiyle ilgili gerekli girişimleri başlattı.