Antalya Ticaret ve Sanayi Odası 3. Grup (Madencilik) Meslek Komitesi Şubat ayı toplantısında, Çin’den başlayarak dünyanın dört bir yanını etkilen Koronavirüs salgınının Türkiye’de turizmin ardından madencilik ve doğal taş ihracatını da etkilemeye başladığı bildirildi.
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği 2019 yılı verilerine göre Türkiye’nin dünya ülkelerine maden ve doğal taş ihracatının yıllık 4,3 milyar dolar düzeyinde olduğu, bunun 1,3 milyar dolarının Çin’e yapıldığını belirten komite üyeleri, Türkiye’nin Çin’e maden ihracatının yaklaşık yarısını tek başına mermerin oluşturduğunu ifade etti.
Türkiye’deki mermer ocaklarının son yıllarda Çinlilerin de güçlü alımı ile birçok sektöre ve insana ekmek kapısı olduğunu altını çizen üyeler, binlerce mühendis ve on binlerce işçinin bu sayede istihdam edildiğini, bu istihdamdan kamyonculardan, gemi acentelerine ve limanlara dek uzanan bir fayda zinciri sağlandığını kaydetti.
3. Grup komite üyeleri, Koronavirüs salgını nedeniyle mermer ocaklarının çoğunun faaliyetinin durma noktasına geldiğini ifade ederek, bu krizin uzun
sürmesi halinde özellikle mermer ocaklarında ciddi kapanmalar olabileceğini, kapanacak ocaklardan dolayı devletin de milyarlarca lira harç, gelir vergisi ve ağaçlandırma bedelini de kaybedebileceğini vurguladılar.
Ülkemizdeki birçok mermer ocağının kış aylarından ve Çin’in yeni yıl takviminden dolayı tatil halinde olduğunu kaydeden üyeler, insanların Mart ayında çalışmaya başlayacağı ifade ettiler.
16-19 Mart tarihlerinde Çin’in düzenleyeceği ve Türk ihracatçılarının da katılacağı doğaltaş fuarının salgın krizi nedeniyle Haziran ayına ertelendiğini belirten üyeler, Türk üreticilerinin satışlarının da aylarca ötelenmiş olduğunu belirtiler.
Çin’e ihracatın önündeki bu engellerin ardından mevcut yasa gereği Ocak ayı sonunda maden ocaklarının devlete ruhsat bedeli ödemesi gerektiğini hatırlatan komite üyeleri şu görüşleri dile getirdiler: “Söz konusu bedelin bir önceki yıla göre üç katına yakın artırıldığı, maden ocaklarının bu ruhsat bedelini Ocak ayı sonuna kadar ödeyemediği takdirde bu rakamın ikikatına çıkacağı, altı aya kadar da ödenmemesi halinde ruhsatın iptal edileceği bildirilmiştir. Bunun da işletmelerin kapatılması anlamına geleceği, dolayısıyla zincirleme olumsuz bir etki yaratacak.”