İstihdam seferberliği kapsamında; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında “Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü (MEGİP) hayata geçirildi. MEGİP Projesi ile 2 yıl boyunca işverenlerin istediği nitelikli elemanların yetiştirilmesi için mesleki eğitim kursları düzenlenecek.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) işbirliğinde hayata geçirilecek proje ile ilgili şu bilgileri verdi;
“Nitelikli eleman sorunu iş dünyasının sürekli gündeminde olan bir problemdir. Meclis ve meslek komitelerimize yaptığımız dönemlik anketlerde öne çıkan sorunların başında nitelikli eleman konusu mutlaka yer almaktadır.
Talep işverenden, eğitim ücretleri İŞKUR’dan, eğitim Oda ve Borsalardan
Bu soruna merhem olabilmek adına İŞKUR ve TOBB arasında işgücü piyasasının talep ettiği niteliklerde işgücünün yetiştirilmesi hedefiyle bir protokol imzalandı. Protokol kapsamında; kamu – özel sektör işbirliğinde teorik ve pratik eğitimlerin birleştirilmesini içerecek mesleki eğitimlerin düzenlenmesine yönelik çalışmalar başlatacağız. Protokolün geçerli olduğu iki yıl boyunca Oda-Borsalar ile İŞKUR il müdürlükleri aracılığıyla düzenlenecek mesleki eğitim kurslarında işverenlerin ihtiyaç duyduğu nitelikteki işgücü, işverenlerin talepleri doğrultusunda oluşturulacak eğitim programları ile yetiştirilecek.
Kursiyerlere cep harçlığı
Kursiyerlerin eğitim ücretlerini İŞKUR karşılayacak. Eğitimler, 160 fiili iş gününü geçmeyecek şekilde planlanacak. Bu eğitimlere katılan kursiyerler cep harçlığı alacaklar. İŞKUR, kursiyerlerin iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primlerini de karşılayacak.
İşverene elemanını tanıma, istihdam teşviklerinden yararlanma imkânı
Kurslar işverenler için de çalıştıracağı elemanı tanıma imkânı sağlıyor. İşveren programa dâhil olarak, işe almayı planladığı kişilerin mesleki gelişim ve deneyim kazanmasını gözlemleyebilecek. Firmalar eğitime katılan kursiyerler için istihdam teşviklerinden de yararlanabilecekler.
İşveren, nitelikli işgücü ihtiyacını bildirsin
Bu noktada ilk etapta üyelerimizden beklentimiz; hangi meslekte, hangi nitelikte işgücüne ihtiyaç duyduklarını İŞKUR veya ATSO’ya bildirmeleri. Böylece piyasada karşılığı olan nitelikte elemanlar yetiştirilebilecek ve yetişen işgününe de istihdam yaratılabilecek. Hem işveren, hem işgören hem de ülke ekonomisi kazanacak.” dedi.
Başkan Çetin, konuya ilişkin detaylı bilginin www.milliistihdamseferberligi.com/megip internet bağlantısından edinilebileceğini sözlerine ekledi.