Antalya Ticaret ve Sanayi Odası 30.Grup (İnşaat faaliyetleri) Meslek Komitesi Aralık ayı olağan toplantısında; Komite üyeleri tarafından, kurdaki dalgalanma, yüksek enflasyon, hammadde fiyatlarındaki aşırı artış ve teminlerdeki sıkıntılar dile getirildi.

Yaşanan ekonomik durgunluğun tüm sektörlerde olduğu gibi inşaat sektörü ve inşat malzemeleri sektörünü de olumsuz yönde etkilediğini belirten komite üyeleri, finansman ve alacak sorunlarının işverenlere olumsuz yansıdığını, piyasaları canlandıracak önlemlere ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Son aylarda her türlü inşaat malzemesi fiyatlarında çok ciddi oranlarda yaşanan artışın kamu ve özel sektör inşaat firmalarını zorladığı vurgulanarak, konut üretiminde ve vatandaşın ihtiyacını karşılayacak fiyatta konut üretiminde bir daralmanın yaşandığı, bu durumun kiralara yansıdığı ve sorunun 2022’de daha da artacağının tahmin edildiği belirtildi.

Toplantıda, bir inşaatın ham maddeleri olan kum, çakıl, demir, çimento, beton, tuğla, kiremit vb. ile inşaatın küçük parçaları gibi görünen kapı, pencere, mutfak dolabı, duş teknesi, duşa kabin, küvet, evye, batarya, duş başlığı, kombi, panel radyatör, cam balkon, vb. yapı malzemelerinin inşaat maliyetini ciddi şekilde arttırarak konut fiyatlarının yüksek olmasına sebebiyet verdiği dile getirildi.

Komite üyeleri, yapı sektörünün yan kolu olan tüm inşaat malzemelerindeki KDV oranının %18’den %8’e çekilmesinin inşaat sektörüne çok olumlu katkı sağlayacağını ifade etti. Bu çerçevede, zor durumda olan hem inşaat sektörü hem de diğer inşaat malzemeleri sektörlerinin canlanması için inşaat malzemelerinde uygulanan %18 KDV oranının %8’e düşürülmesi önerilerek, önerinin TOBB aracılığıyla T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na iletilmesi konusunun Yönetim Kuruluna sunulmasına karar verildi.

TAPU HARÇLARI EK BİR KÜLFET GETİRİYOR

Komite üyeleri tarafından, pandemi sürecinde birçok sektör gibi inşaat sektörünün de içinde bulunduğu kriz nedeniyle sektörün işlerinin giderek zayıfladığı, özellikle son aylardaki kurdaki dalgalanma, yüksek enflasyon, hammadde fiyatlarındaki artış ve teminlerdeki sıkıntının iç piyasada düzeni alt üst ettiği belirtilerek, yaşanan ekonomik durgunluğun tüm sektörlerde olduğu gibi inşaat sektörünü de olumsuz yönde etkilediği ve hatta durma noktasına getirdiği ifade edildi.

Komite üyeleri, sektörün içinde bulunduğu ortamda konut alım satımında alıcıdan %2 ve satıcıdan %2 oranında, toplamda %4 oranında alınan tapu harçlarının ciddi oranda ek bir külfet getirdiğini dile getirdi.

Zaten zor durumda olan inşaat sektörünü canlandırmak ve destek olmak adına konut alım satımında alıcıdan %2 ve satıcıdan %2 oranında, toplamda %4 oranında alınan tapu harçlarının alıcıdan %1 ve satıcıdan %1 oranında alınmak şartıyla toplamda % 2’ye çekilmesi önerildi.

30.Grup (İnşaat faaliyetleri) Meslek Komitesinin tapu harçlarında indirim yapılması önerisinin TOBB aracılığıyla T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na iletilmesi konusunun Yönetim Kurulu’na sunulmasına karar verildi.

ATSO Yönetim Kurulu, komitenin önerisiyle ilgili gerekli girişimleri başlattı.