46.Grup (Taşıt kiralama ve ilgili hizmetler) Meslek Komitesi, Antalya Havalimanı’nda yolcu indirme/bindirme bölümünde trafik yoğunluğunun azaltılması için araç kiralama firmalarına otopark indirimi uygulanmasını önerdi. Komite ayrıca ilçelerde yaşanan plaka basımı sıkıntısının giderilebilmesi için de ilçe merkezlerine Şoförler ve Otomobilciler Odası’nın şube açmasını istedi.
Antalya Havalimanı Dış Hatlar Terminal 1 ve Terminal 2 bölümlerinin araçlar açısından ücretsiz alanlar olduğu, bu alanlarda indir-bindir işlemlerine müsaade edildiği, bekleme yapılmasının ise yasak olduğunu hatırlatan komite üyeleri, rent a car işletmelerinin gelen yolcu konumundaki müşterilerini beklerken ve araç teslimi esasında süre konusunda sıkıntı yaşadıklarını dile getirdiler.
Beklemenin sadece otoparkta yapılabildiği ve bu alanın da ücretli olmasından dolayı rent a car firmaları için ek maliyet oluşturduğunu ifade eden ve otopark ücreti vermek istemeyen araç kiralama işletmelerinin ücretsiz olan alanda bekleme yapmalarının yoğunluğa neden olduğu için de sorunlar yaşandığını belirten komite üyeleri, havaalanını kullanan ve bekleme yapmak zorunda olan Odamız üyesi rent a car firmalarına havaalanı yönetimince birer tanıtma kartı verilerek, otopark ücretlerinde indirim sağlanmasını önerdi. Söz konusu önerinin hayata geçirilmesi amacıyla Fraport – TAV Antalya Terminal İşletmeciliği A.Ş.’ye yazı yazılmasını istedi.
BAĞIŞ VE HİZMET BEDELİ
Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’nun (TŞOF) bağlı Odalarına gönderdiği genelge ile belirlenen plaka ücreti dışında “Bağış ve Hizmet Bedeli” adı altında plaka ücreti alınmaması ifadesinin yer almasına rağmen, plaka basan bazı Şoförler ve Otomobilciler Odaları’nın “Bağış ve Hizmet bedeli” adı altında ek ücretler aldıklarını ifade eden komite üyeleri, ek ücretler alınması nedeniyle, iller arası ve ilçeler arasında fiyat farklarının oluştuğunu ve gerek halktan gerekse de işletmelerden haksız kazanç elde edildiğini vurguladılar.
Bunun yanı sıra, araç satışı yapılması esnasında eski plakanın noterde kaldığı, ruhsatı noterin düzenleyip verdiği, ancak yeni plakaların Şoförler ve Otomobilciler Odaları tarafından verildiğini hatırlatan komite üyeleri, her ilçede çok sayıda noter olmasına rağmen Şoförler ve Otomobilciler Odası’nın her ilçede şubesinin olmamasından dolayı plaka basımı için zaman kaybı yaşandığını dile getirdiler. İlimizin her geçen gün büyümesi, trafiğin her geçen gün yoğunlaşması nedeniyle merkez ilçelerde de Şoförler ve Otomobilciler Odası’nın şubesi olması gerektiği ifade eden komite üyeleri, plaka ücretleri konusunda da, ilgili genelge içeriğinde belirtilen plaka ücreti dışında ücret alınmaması ve uygulamanın tek fiyat üzerinden yapılmasını önerdiler.
Komite, söz konusu öneri ve isteklerin hayata geçirilmesi amacıyla Ticaret Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’na yazı yazılmasına karar verdi.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu komitenin kararlarını olumlu bularak gerekli girişimlere başladı.