Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 19.Grup (Cam ve hırdavat) Meslek Komitesi, girişleri ücretli olan mesire ve piknik alanları, ören yerleri ve plajlar ile diğer alanlarda tuvalet ve çevre temizliği konusundaki olumsuzlukların giderilmesi için ilgili kurum ve belediyeler nezdinde girişimde bulunmasını istedi. Ayrıca fahri trafik müfettişlerine de yazdığı cezalar için ispat zorunluluğu getirilmesi önerildi.
Komite, bir turizm kenti olan Antalya’nın birçok ören yerinde, piknik-plaj alanlarında, ören yerlerinde tuvalet, çevre temizliği, gibi sıkıntılar olduğu, çevre düzenlemesi ve aydınlatmaların yetersiz kaldığı, bazı plajlarda giyinme soyunma kabinleri ile tuvaletlerin kapılarının dahi olmadığı değerlendirmesinde bulundu.
Eşsiz bir doğaya ve tarihi mekanlara sahip ilimizde bu tür sıkıntıların görülmesinin son derece üzücü olduğunu dile getiren komite, bu tür olumsuzlukların giderilmesi amacıyla Antalya İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Konyaaltı Belediyesi ve Döşemealtı Belediyesi nezdinde gerekli girişimlerde bulunulmasını istedi.
Komite üyeleri, trafik polislerinin bile yazmış oldukları cezalara ispat zorunluluğu olduğu halde, Fahri Trafik Müfettişlerinin düzenlediği ceza tutanağında bu zorunluluğun olmadığını belirterek yönetmeliğin gözden geçirilerek fahri müfettişler için de cezalarda ispat zorunluluğunun getirilmesi önerisinde bulundular.
“Fahri Trafik Müfettişliği Görev Ve Çalışma Yönetmeliği”ni değerlendiren komite, bahsi geçen Yönetmelikten de anlaşılacağı üzere, fahri trafik müfettişlerinin hatalı sürücüler hakkında trafik suçu tespit tutanağı düzenlenmesi ve bu tutanağın en yakın trafik birimlerine gönderilmesiyle birlikte sürücülere ilgili cezaların tebliğ edildiğini vurguladı.
CEZAYA İTİRAZ MAHKEMEYE
Ancak, fahri trafik müfettişlerinin, tutanağını tuttukları trafik suçuna ilişkin fotoğraf, kamera kaydı veya radar verileri gibi ispat zorunluluklarının olmaması nedeniyle, suçsuzluğuna inanan sürücülerin ancak mahkeme yoluyla hak arama sürecini başlatabildiklerini dile getiren komite üyeleri, bu sürecin gerek sürücü, gerekse de mahkeme tarafından delil toplama konusunda yorucu, yıpratıcı ve zaman alıcı bir durum olduğunu belirttiler.
Emniyet mensubu trafik polislerinin bile yazmış oldukları trafik cezalarında ispat zorunluluğu olmasına rağmen, fahri trafik müfettişlerinin böyle bir zorunluluğunun olmamasından dolayı söz konusu trafik cezaları ile ilgili olarak binlerce dava olduğu ve mahkemelerin iş yükünün arttığını belirten komite üyeleri, diğer davalara sıra gelmemesinden dolayı da süreçlerin uzadığı ve adaletin geç tecelli ettiğini ifade ettiler.
Yaşanan bu olumsuzluğun önlenmesi amacıyla, emniyet mensubu trafik polislerinde olduğu gibi fahri trafik müfettişlerinin de yazmış oldukları cezalar hakkında ispat zorunluluğu getirilmesini öneren komite söz konusu önerilerinin TOBB aracılığıyla İçişleri Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı’na iletilmesini istedi.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu, komitenin öneri ve isteklerini yerinde bularak gerekli girişimlere başladı.