10.Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumu ve Sergisi (YEKSEM) Antalya Nazım Hikmet Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapıldı. Odamız 24. Grup (Elektrik enerjisi, üretim, dağıtım ve ilgili hizmet faaliyetleri) Meslek Komitesi’nce hazırlanan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Oturumu’nda ‘Yatırımcı Gözüyle Akdeniz’de Yenilenebilir Enerji Yatırımları’ konusu ele alındı.
Oturum başkanlığını komite başkanı Ayhar Çakır’ın yaptığı panelde ATSO Meclis Üyesi Ali Acır, ITC Türkiye Temsilcisi Ali Rıza Öner, Northel Mekatronik A.Ş. Temsilcisi A. Cem Yalçın, AGT’den Fikret Yalçın Erdoğan, CW Enerji’den Şaduman Uysal ve ATSO Meclis Üyesi Veli Yavuzcan enerji yatırımlarıyla ilgili bilgi ve görüşlerini paylaştılar.
ATSO Meclis Üyesi Ali Acır, yenilenebilir enerji yatırımlarının belirlendiği yönetmelikte aksaklıkların bulunduğunu, izin almak için belge toplamak için çok uzun süreler beklendiğini dile getirdi. Proje onay maliyetlerinde de düzeltmelerin yapılmasını isteyen Acır, trafo merkezlerinin yeriyle ilgili ÇED gerekli değildir belgesinin istenmesine gerek olmadığını söyledi.
ITC Temsilcisi Ali Rıza Öner de firmalarının atık yönetimi konusunda uzman olduğunu anlattı ve evsel atıkların kullanımıyla enerji elde edilebildiğini örnekleriyle sundu. Öner, Türkiye’de kişi başı günlük atık miktarının 1 kilogram olduğunu, evsel atıkların dönüşümüyle elde edilen enerji miktarının Türkiye’nin toplam kurulu gücünün yüzde 10’unu karşılayabildiğini anlattı.
Türkiye’de rüzgar türbini üreten Northel Mekatronik AŞ’nin temsilcisi Cem Yalçın, 320 ve 500 kw olarak yüzde 100 yerli ve milli üretim yaptıklarını anlattı. Şimdiye kadar 8 milyar Euro ithalat yaparak yatırım gerçekleştiğini dile getiren Yalçın, yerli üretim için destek verilmesinin önemine değindi. Yerli ürüne finans bulamadıklarından yakınan Cem Yalçın, yabancı olan her türlü ürüne çok kolay finans bulunabildiğini, ülke olarak enerji üreten cihazların üretimine ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi.
AGT’den Fikret Yaşar Erdoğan, kurdukları bir tesisle fabrika artıklarından (Biokütle ürün) enerji elde ederek hem üretim maliyetinin düşürülmesine hem de çevre kirliliğini önleme ve sürdürülebilirlik gibi avantaj yakaladıklarını anlattı. Türkiye’nin toplam biokütle enerjisi potansiyelinin 20.3 milyon ton eşdeğer petrol olduğunun altını çizen Erdoğan, üretimden gelen atıkları değerlendirerek elektrik ve ısı enerjisi elde ettiklerini vurguladı.
Güneş panelleri üretimi yapan CW Enerji’den Şaduman Uysal, güneşten enerji elde etmek için bürokrasinin azaltılması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin bütün bölgelerinde güneş ışınlarından enerji elde etmenin verimli bir yatırım olduğunu dile getiren Uysal, bu yatırımın risksiz olduğunu işletme maliyetinin de olmadığını hatırlattı ve 50 yıl ömürlü olan yatırımın 4 yılda amorti ettiğini 5’nci yıldan sonra da bedavaya elektrik kullanılabildiğini anlattı.
ATSO Meclis Üyesi Veli Yavuzcan da hidrojen ve jeotermal enerjilerin değerlendirilmesi konusunu ele aldı. Yavuzcan, Avrupa’da hidrojenin hızlı trenlerde kullanıldığını, Türkiye’de de yakında kullanılacağını bildirdi. Ülkemizde 600 noktada jeotermal kaynağın bulunduğunu hatırlatarak bu kaynaklardan da elektrik enerjisi üretiminin gündeme getirilmesini istedi.