Antalya Ticaret ve Sanayi Odası 16.Grup (Kozmetik ve Kişisel Bakım) Meslek Komitesi Nisan ayı olağan toplantısını elektronik ortamda gerçekleştirdi.
Toplantıda; dünya ekonomisini etkisi altına alan ve küreselleşme sürecini hızlandıran bilgi teknolojilerindeki gelişmelerin, işletmeleri ve bunların örgüt yapılarını da etkilediği, “e-ticaret” denilen yeni bir oluşumun ortaya çıkmasına neden olduğu, e-ticaretteki hızlı gelişmelerin ise birçok sorunu beraberinde getirdiği ifade edildi.
Son dönemde sahte ve taklit ürünlerin satışlarının sosyal medya ve e-ticaret platformları üzerinden artışa geçtiği, TOBB sektör temsilcilerinin yaptığı açıklamaya göre; Türkiye’de 3-4 milyar dolar büyüklüğe ulaşan sahte ürün satışının, online tarafta yüzde 40’tan fazla arttığı, ikinci el ürün satan platformların büyük oranda sahte ürün pazarına dönüştüğü belirtildi. Özellikle, son dönemde taklit ürünler bakımından; kozmetik, parfüm ürünlerinin ön sırada yer aldığı, satılan bu ürünlerin çoğunun insan sağlığına zarar verdiği, bunun yanında sadece markaların değil tüketicinin de aldatıldığı belirtilerek, online platformlarda milyarlarca liraya ulaşan sahte ürün ticaretinin bir an önce engellenmesi gerektiği dile getirildi.
Ayrıca, çoğunlukla vergi dışı kalan söz konusu ürünlerin satışının ülkemiz için gelir kaybına neden olduğu gibi, kayıtlı olarak çalışan ve vergisini ödeyen işletmeler için de haksız rekabet ortamı yarattığını vurgulayan Komite üyeleri, bu çerçevede, sahte ve taklit ürünlerinin satışlarının engellenmesi amacı ile Ticaret Bakanlığı tarafından elektronik ortamda ticaret yapan firmaların yükümlülüklerinin artırılarak denetiminin sağlanması, ayrıca e-ticaretin ülkemizde kayıtlı olarak büyümesi için Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından da denetimlerin arttırılması önerisinde bulundu.
Önerilerin TOBB aracılığıyla Ticaret Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yazılı olarak iletilmesi konusunun Yönetim Kuruluna sunulmasına karar verildi.
Ticari kredi borçları en az 6 ay süre ile faizsiz olarak ertelensin önerisi
Komite üyeleri, bir yıldır yaşanılan Covid-19 pandemisinin olumsuz yansımalarının özellikle kozmetik ve kişisel bakım sektörünü oldukça fazla etkilediğini dile getirerek, kuaför ve güzellik salonlarının kapalı kaldıkları süre boyunca ettikleri zararı dahi karşılayamadıklarını bildirdi. Çoğu işletmenin bu ortamda iş yapamadığı, ayakta kalabilmek ve finansman ihtiyacını karşılayabilmek için de banka kredilerine başvurduğu belirtildi.
Vatandaşı korumak ve salgının yayılmasını engellemek amacıyla yeni tedbirlerin alındığı, bu tedbirlerin de işletmeleri olumsuz etkilemeye devam ettiği, dolayısıyla iş yapamayan bu işletmelerin banka kredilerini ödemekte sıkıntı yaşadığı ifade edildi. Komite üyeleri, bu çerçevede, ticari işletmelerin faaliyetlerine devam edip ayakta kalabilmeleri için özel ve devlet banlarına olan ticari kredi borçlarının en az 6 ay süre ile faizsiz olarak ertelenmesi önerisinde bulundu.
Söz konusu önerilerin TOBB aracılığıyla Türkiye Bankalar Birliği’ne yazılı olarak iletilmesi konusunun Yönetim Kuruluna sunulmasına karar verildi.
ATSO Yönetim Kurulu, komitenin önerileriyle ilgili gerekli girişimi başlattı.