İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) ve Avrupa Birliği ve Küresel Araştırmalar Derneği (ABKAD) ortaklığıyla yürütülen “Sivil Toplumun Sesi” projesi Antalya toplantısı Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO)’nın ev sahipliğinde gerçekleşti. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya ATSO Başkan Yardımcısı Mızrab Cihangir Deniz, ABKAD Başkan Vekili M. Can Baydarol, ABKAD Kurucu Üyesi E. Büyükelçi Selim Kuneralp, İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Prof.Dr.Sanem Baykal, Ziraat Yüksek Mühendisi Halil Agah, ANSİAD Başkanı Akın Akay Akıncı, Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kuru Üyesi Cüneyt Doğan ile çok sayıda ATSO üyesi katıldı.
Toplantının açılışında bir konuşma yapan ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mızrab Cihangir Deniz, İKV ve ABKAD gibi iki yetkin kurumun liderliğine hayata geçen projede emeği geçenlere teşekkür etti.
Türkiye’nin Avrupa Birliği ile 60 yıla yaklaşan ilişkisinde inişli çıkışlı bir seyir izlenmesine rağmen, Türkiye’nin yönünün her zaman batı ve batı standartları olduğunu ifade eden Deniz şöyle konuştu: “Biz, iş dünyasının temsilcileri olarak Avrupa Birliğini bir değerler bütünü olarak değerlendiriyoruz. Bu değerler demokrasidir, temel hak ve hürriyetlerdir, insan haklarıdır, hukukun üstünlüğüdür, hoşgörüdür. Farklı kültürlerin barış ve huzur içinde bir arada yaşamasıdır.
Gümrük Birliği, bize göre, bu değerler bütününün ekonomi ekseninde de paylaşılmasını içermektedir. Avrupa Birliği, Türkiye’nin en önemli ticaret ortağıdır. Türkiye ile AB arasındaki mal ticareti 165 milyar doları aşmaktadır. İhracatımızın yarısını AB ülkelerine gönderirken, ithalatımızın da %37’sini AB ülkelerinden yapıyoruz.
Antalya için ise Avrupa çok daha farklı bir anlam ifade etmektedir. Bugün, AB ülkelerinden binlerce aile Antalya’yı evi olarak benimsemiş, komşumuz olmuştur. Kentimize gelen turistlerin %45’ini AB ülkelerinden alıyoruz. İhracatımızın %35’ini AB’ye gönderiyoruz. Odamıza kayıtlı yabancı sermayeli firmaların %37’si yani yaklaşık 1500’ü AB menşeilidir.
Tarım ve hizmetler sektörü Antalya’nın en güçlü olduğu alanlardır. Hâlihazırda yalnızca sanayi ve işlenmiş tarım ürünlerini kapsayan Gümrük Birliğinin önümüzdeki dönemde kapsamının genişletilmesi şüphesiz ki hem ticaretimizi hem de ekonomik bağlarımızı daha da güçlü hale getirecektir. Ancak bu süreci iyi yönetmemiz gerektiği de açıktır. İnanıyorum ki; ekonomik anlamda daha da güçlenen bağlar, dönem dönem yara alan ilişkilerimize de merhem olacaktır.
Biz ATSO olarak üyelerimizi uluslararası pazarlara ve özellikle de AB ülkelerine açmak üzere yoğun bir çalışma temposu içerisindeyiz. Bu hedef doğrultusunda Eurochambres şemsiyesi altında Avrupa’daki tüm odalarla iletişim halindeyiz.
Avrupa İşletmeler Ağı Projemiz kapsamında çok sayıda üyemizi Avrupa ülkelerinden işletmelerle bir araya getiriyoruz, yeni ticari işbirliklerine aracı oluyoruz. AB Bilgi Merkezimiz, hayata geçirdiği projelerle ve düzenlediği etkinliklerle AB konusunda farkındalık yaratmak, sosyal ve ticari ilişkilerimizi güçlendirmek üzere 1998’den beri çalışmalarını sürdürüyor.
ATSO olarak Avrupa Birliği’ne üye ülkelerden 9 Oda ile işbirliği anlaşmamız var ve güçlü ilişkilerimiz devam ediyor. Bundan sonraki süreçte de Avrupa Birliği ile hem sosyal hem de ekonomik işbirliklerimizin güçlenmesi için sorumluluk almaya devam edeceğiz.”
Toplantının açılışında ABKAD Başkan Vekili M. Can Baydarol da yaptığı konuşmada Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri üzerine değerlendirmelerde bulundu.
ABKAD Kurucu Üyesi E. Büyükelçi Selim Kuneralp’in yönettiği panelde; İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas “TR-AB Gümrük Birliğinin Hizmetler Sektörüne Genişletilmesi”, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Prof. Dr. Sanem Baykal, “TR-AB İlişkilerinde Karar Alma, Danışma Mekanizmaları ve Anlaşmazlıkların Halli”, Ziraat Yüksek Mühendisi Halil Agah ve Proje Danışmanı Acar Şensoy ise “TR-AB Gümrük Birliği’nin Tarım Sektörüne Genişletilmesi” konularında sunumlar yaptılar.