Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) 22. Türkçe Konuşan Girişimciler Programı kapsamında ATSO Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlikte, aralarında Kazakistan, İran, Bulgaristan’ın da bulunduğu ülkelerden gelen girişimciler, Antalya firmaları ile bir araya gelerek işbirliği imkânlarını görüştü.
Toplantının açılışında bir konuşma yapan ATSO Başkan Yardımcısı M.Cihangir Deniz, “Çatı örgütümüz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği koordinasyonunda gerçekleşen bu buluşmada, siz Türkçe Konuşan Girişimciler Programı Heyet Üyelerini Antalya’mızda ve Odamızda konuk etmekten büyük mutluluk duyuyorum” dedi.
ATSO’nun 137 yıla uzanan tarihi ile Türkiye’nin en köklü odalarından birisi olduğunu anlatan Deniz, “Her sektörden 45 binin üzerinde üyemiz bulunmaktadır. ATSO Yönetim Kurulu olarak her sektörden 45 binin üzerindeki üyemizin bize yüklediği sorumlulukla kent ekonomisini geliştirmek, sektör sorunlarına çözüm üretmek üzere çalışıyoruz. Antalya, turizm sektörünün de etkisi ile kozmopolit bir yapıdadır ve üyelerimizin 4 bine yakını yabancı ortaklıdır. Bunlardan 1628 tanesi, siz heyet üyelerinin yaşadığı ülkelerden yabancı sermaye ile kurulmuş firmalardır” diye konuştu.
ATSO olarak kent ekonomisine değer katan, ekonomide lokomotif görevi gören birçok kurum ve kuruluşta kurucu üye olarak yer aldığını belirten Başkan Yardımcısı Deniz şöyle konuştu;
“Organize Sanayi Bölgesi, Serbest Bölge İşletmesi, Antalya Altyapı Danışmanlık A.Ş., ANFAŞ Antalya Fuarcılık İşletme ve Yatırım A.Ş gibi Antalya ekonomisine kamu duyarlılığı ile hizmet veren şirketlerinin kuruluşunda ve işletilmesinde söz sahibiyiz. ATSO olarak, dijitalleşme, endüstri 4.0, e-ticaret, e-ihracat ve akıllı kent konularında çalışmalar yapıyoruz. İnovasyon merkezimiz ile bir girişimcilik ekosistemi oluşturuyoruz, girişimcilere ve araştırmacılara destek oluyoruz.
Oda olarak ayrıca kentimize yalnızca ekonomik anlamda değil, sosyal ve kültürel alanda da katkı koymaya gayret ediyoruz. ATSO olarak kentlerde kalkınmanın ancak kültür ve sanat alanındaki gelişim ile birlikte mümkün olabileceğine inanıyoruz. Kent merkezindeki Kültür merkezimiz ve Kaleiçi Evimizi bu vizyonun ürünüdür. Türkiye’deki en güçlü uluslararası networke sahip Odalardan birisiyiz. 25 ülkeden 28 Oda, Borsa ve Birlik ile işbirliği protokolü imzalamış durumdayız.
Sektörel ihracat kümeleri ve devlet destekli yurtdışı heyet organizasyonları çalışmalarımız kapsamında birçok ülkeyle işbirliği başlattık. İnanıyorum ki TOBB Koordinasyonunda düzenlenen bu heyet organizasyonu kapsamında yeni işbirliklerine imza atılacaktır. Çünkü bizim ortak bir dil ve benzer bir kültür gibi son derece iki önemli ortak paydamız bulunuyor. Bu büyük avantajı yeni uluslararası işbirlikleri ve projeler ile taçlandırmalıyız. Antalya ziyaretiniz birlikte yazacağımız yeni başarı hikâyelerinin bir miladı olabilir. Biz ATSO olarak ortak hedefler doğrultusunda elimizden gelen katkıyı vermeye hazırız.”
Konuşmanın ardından ATSO çalışmaları ve Antalya ekonomi hakkında bir sunum gerçekleştirildi. Daha sonra düzenlenen B2B etkinliğinde çeşitli sektörlerden 75 firma 200’den fazla ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi.
Konuklar, ziyaretin anısına ATSO Başkan Yardımcısı Deniz’e ülkelerinden getirdikleri çeşitli hediyeler takdim etti.