Başkan Davut Çetin: “Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için ulusal uzlaşmayla yeni hedefler koymalıyız”
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ATSO) faaliyet gösteren Antalya Avrupa Birliği Bilgi Merkezi 2019 yılı bölgesel etkinlikleri kapsamında, “Türkiye ve Avrupa Birliği’nde Ekonomik Görünüm Toplantısı” gerçekleştirildi.
ATSO ve Avrupa Birliği işbirliğinde düzenlenen, açılış konuşmasını ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin’in yaptığı toplantıda, Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mahfi Eğilmez Avrupa Birliği ve Türkiye Ekonomisi’ni değerlendirirken, katılımcılardan gelen soruları da yanıtladı.
2019 yılı bizim dışımızda dünya ekonomisindeki gelişmelere de çok bağlı
İzleyicilerin yoğun ilgi gösterdiği toplantının açılışında konuşan Başkan Davut Çetin, ekonomide eksi büyüme ve enflasyonun birlikte yaşandığı zor bir dönemden geçildiğini söyledi. Çetin, bu dönemde dünya ekonomisinin de yavaşlamaya başladığına işaret ederek şunları söyledi: “2019 yılının nasıl devam edeceği bizim dışımızda dünya ekonomisindeki gelişmelere de çok bağlı. Dünya ekonomisi yavaşlamaya başlıyor. Avrupa Birliği bizim ihracatta bağımlı olduğumuz bir bölge, orada da Alman ekonomisi yavaşlama sinyali veriyor. Avrupa Birliği Türkiye için 2000’li yıllarda bir çıpa rolü oynamıştı. 2004-2008 döneminde AB üyeliği çıpası ile reformlar yaptık ve ekonomide sıçrama kaydettik. Fakat daha sonra 2009 krizini yaşadık, AB ile ilişkiler bozuldu. Türkiye siyasetinde sorunlar başladı ve ekonomik reformlar ikinci planda kaldı. Batı dünyası sorunlu, Çin ekonomisi yavaşlıyor”
Patlıcan ve biber fiyatlarına takıldık
Dünya ekonomisinde yavaşlama olmasına rağmen dijital devrimin hızlanarak geliştiğini kaydeden Davut Çetin; “Dünyada 5G teknolojisine hakimiyet kavgası yaşanıyor. Türkiye sağlıklı bir ekonomik büyüme ve ihracat performansı için dijital dönüşümü gerçekleştirmesi gerekiyor. Biz Antalya 4.0 projemizle Antalya’da bu sürece katkı yapmaya çalışıyoruz. Herkesin, çalışanların ve özellikle gençlerimizin dijital yetkinlik kazanması hayati bir konu haline gelmiştir. Ülke olarak dijital dönüşüm, eğitim reformu, yapısal reformları konuşmamız gerekirken biz patlıcan, biber fiyatlarına takıldık. Bu mevsimde patlıcan ve biber demek Antalya tarımı demek olduğu için şunu belirtmek isterim. Enflasyon sepetinde kuru soğan ve patatesle birlikte sebzelerin payı %3’dür. Bütün sebzelerin fiyatı %100 artsa, enflasyon %3 artar. Demek ki, %20 oranındaki enflasyonun nedeni Antalya Toptancı Hali değildir. Toptancı Haller enflasyon %7 olduğu zaman da vardı. Bu nedenle sorunu girdi maliyetleri, lojistik maliyetleri ve piyasa dengesinde aramak gerekir” şeklinde konuştu.
Finansman sorununa çözüm bulunmalı
Sorunlara doğru teşhis konulması ekonomide güven sağlanmasının temel koşuludur diyen Başkan Çetin, döviz mevduatlarındaki artışın ekonomide halen bir güven sorunu olduğunu gösterdiğine işaret etti. Çetin sözlerini şöyle sürdürdü: “Eylül ayından bu yana şahıs ve şirketlerin döviz mevduatı 17 milyar dolar artmıştır. Son bir ayda Türk Lirasından dövize geçiş 6 milyar dolardır. Ekonomide son dönemde çoğunlukla kredi yapılandırma ve vergi indirimi önlemleri alınmıştır. Bu önlemlerin Türk Lirasına güveni sağlamaya yetmediği anlaşılmaktadır. Güven tesisi için en önemli husus ekonomide finansman sorununa çözüm bulunmasıdır. Ekonominin canlanması için hem döviz girişine hem de daha fazla krediye ihtiyacımız var. Şu anda kredi hacmi artmamakta, hatta reel olarak azalmaktadır. Cuma günü TOBB Başkanımız ve Bankalar Birliği yönetimiyle saatler süren bir toplantı yaptık ve ekonomideki kredi sorunlarını konuştuk. Banka yöneticilerimiz kredi artışı için kaynak gerektiğini bir kez daha açıkladılar”
Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için ulusal uzlaşmayla yeni hedefler koymalıyız
Başkan Davut Çetin, yapısal reformlar, tasarrufların artması, enflasyonun düşürülmesi, Merkez Bankası’nın kararlı durabilmesi, vergi reformu, dijital dönüşüm, eğitim reformu, hukuk reformu alanlarında kapsamlı bir programın uygulanması gerektiğini dile getirerek, şunları söyledi: ”Devamlı olarak diyoruz ki; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için ulusal uzlaşmayla yeni hedefler koymalıyız. Demokrasi, hukuk, eğitim reformlarıyla mutlaka bir sıçrama gerçekleştirmeliyiz. Bu hepimizin tarihe, Cumhuriyetimizin kurucularına ve gelecek nesillere borcumuzdur”
Antalya’nın geleceğine güveniyoruz
Antalya olarak turizm ve tarım ihracatıyla Türkiye ekonomisine katkı yaptıklarını kaydeden Başkan Davut Çetin bu kapsamda ATSO’nun çalışmalarını da şöyle sıraladı: “Antalya turizmde 2019 yılına ümitle bakmaktadır. Beyazdan Maviye etkinliğimizde önce kayak, sonra bisiklet ve yüzmeden oluşan triatlon yarışması organize ettik. Bu yarışmayı gelecek yıl uluslararası yarışma yapacağız ve bu projelerle kış aylarında turizme canlılık kazandıracağız. Antalya ekonomisinin geleceği turizm ve tarımdan ibaret kalmayacak. Antalya 4.0 projesiyle, inovasyon merkezimizle, e-ticaret projelerimizle dijital dönüşüme, teknoloji geliştirmeye öncülük etmek için çaba harcıyoruz. Önümüzdeki hafta ihracatçılarımız için Brezilya tanıtım günü düzenliyoruz. Antalya SİAD’ları ve Mühendis Odalarımız ile birlikte yeni projeler hazırlıyoruz. Biz Antalya’nın geleceğine güveniyoruz, ama ekonomide yapısal reformların da artık yaşama geçirilmesini istiyoruz”
Toplantıda daha sonra Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mahfi Eğilmez Avrupa Birliği ve Türkiye Ekonomisi’ni katılımcılara detaylarıyla değerlendirdi.