Merkez Bankası’nın enflasyon hedefine duyulan güvenin artırılması ve ekonomide verimliliği artıracak yapısal reformların enflasyonun kontrol altına alınması için son derece önemli olduğunu kaydeden Başkan Davut Çetin, “Bu konuları popüler konuların gölgesinde bıraktığımız sürece her ay enflasyonu konuşmaya devam ederiz” dedi.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan Şubat ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Merkez Bankası’nın enflasyon hedefine duyulan güvenin artırılması ve ekonomide verimliliği artıracak yapısal reformların enflasyonun kontrol altına alınması için son derece önemli olduğunu kaydeden Başkan Davut Çetin, “Bu konuları popüler konuların gölgesinde bıraktığımız sürece her ay enflasyonu konuşmaya devam ederiz” dedi.
2018 Şubat ayı enflasyonun bir önceki aya göre TÜFE’de %0,73, Yurtiçi ÜFE’de %2,68 olarak açıklandığını kaydeden Başkan Çetin açıklamasında şunları kaydetti.
Yıllık enflasyonun tüketici fiyatlarında %10,26, yurtiçi üretici fiyatlarında %13,71 olarak gerçekleştiğini görüyoruz.
Zam şampiyonu taze fasülye
Aylık olarak en yüksek artış gösteren seçilmiş maddeler %55,10 ile taze fasulye, %31,02 ile hacca gidiş ücreti ve %30,09 ile dolmalık biber olurken, en fazla düşüş gösteren seçilmiş maddeler %11,47 ile bot (çocuk için),%11,14 ile erkek mont ve %10,72 ile kaban (kadın için) olmuştur.
Gıda enflasyonu, tek haneli enflasyon hedefini zorlaştırıyor
Aylık %0,73 TÜFE artışının 0,52 puanı tek başına gıda grubu kaynaklıdır. Sebze ve meyvede üretici fiyatlarında son üç yılın düzeltmesi tüketici enflasyonuna yüksek oranda yansımaktadır. Bununla birlikte yıllık enflasyonun sadece %23’ü gıda enflasyonu olduğuna, kalanının ulaştırma, akaryakıt, ev eşyası gruplarından kaynaklandığına dikkat edilmelidir.
Merkez Bankası tahminlerinde çift haneli enflasyonun yılın ikinci yarısına kadar devam edeceği öngörülmüş ve enflasyonun tek haneye düşmesi, gıda enflasyonun %7’ye gerilemesi varsayımına bağlanmıştır. İki aylık gıda enflasyonunun %3,95 olduğuna bakılırsa enflasyonda tek hanenin zor hedef olarak durduğu anlaşılmaktadır.
Enflasyon konusu yarın basınımızda ele alınacak ve sonra bir ay unutulacaktır. Oysa bilindiği gibi enflasyon ve işsizlik aynı madalyonun iki yüzü olarak toplum refahını olumsuz etkilemektedir. Halen Türkiye’den yüksek enflasyon oranına sahip ülkeler Venezüella, Libya, Sudan, Arjantin, Mısır ve Nijerya’dır. Enflasyonun kısa dönemde ekonomide canlılık yaratabildiğini, fakat uzun dönemde verimliliği düşürdüğünü ve fiyat esnekliği düşük olan KOBİ’leri rekabet edemez duruma getirdiğini hepimiz anlamalıyız. Yüksek enflasyon yapısal verimsizlik dışında Merkez Bankasının enflasyon hedefine güvene de bağlıdır. Bu iki konunun önemini kamuoyuna yeterince anlatamamış olmak, bütün kurumların ve ekonomi basınının da sorumluluğudur. Ekonomide verimliliği artıracak yapısal reformları popüler konuların gölgesinde bıraktığımız sürece bu sorunları ayda bir kez konuşmaya devam edeceğiz.” dedi.
Enflasyon rakamlarına ilişkin detay bilgi de paylaşan Başkan Çetin açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Ana harcama grupları itibariyle 2018 yılı Şubat ayında endekste yer alan gruplardan, gıda ve alkolsüz içeceklerde %2,24, eğlence ve kültürde %1,89, ev eşyasında %1,23 ve lokanta ve otellerde %0,95 artış gerçekleşmiştir.
Ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış %2,57 ile “sağlık”, %2,24 ile “gıda ve alkolsüz içecekler” ve %1,89 ile “eğlence ve kültür” gruplarında görülürken, “giyim ve ayakkabı” grubunda %4,09 düşüş görülmüştür.
Yıllık bazda en yüksek artış ev eşyasında
Yıllık bazda enflasyondaki en fazla artış %15,66 ile ”ev eşyası”, %13,19 ile “ulaştırma” ve % 11,77 ile “giyim ve ayakkabı” gruplarında görülürken, “haberleşme” grubunda %0.13 düşüş görülmüştür.
Yİ-ÜFE’de, sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %1,82, imalat sanayi sektöründe %1,49, elektrik ve gaz sektöründe %21,10, su sektöründe %0,42 artış olarak gerçekleşmiştir.
Batı Akdeniz enflasyonu Türkiye ortalamasının üzerinde
Bölgemizdeki TÜFE oranı, aylık bazda %0,75,iki aylık bazda %2,21 ve yıllık bazda %10,80 olarak gerçekleşmiştir. TR61 Bölgesi (Antalya-Isparta-Burdur), 26 bölge arasında aylık enflasyonda 11.,iki aylık ve yıllık enflasyonda ise 6.sırada yer almıştır. Bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi’nin, aylık, iki aylık ve yıllık değerlendirmede Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu görülmüştür.”
ATSO ARGE Müdürlüğü