Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 7.Grup (Ekmek, un ve unlu mamuller) Meslek Komitesi Kasım ayı toplantısında komite üyeleri tarafından, ekmeğin en önemli ham maddesi una son zamanlarda aşırı miktarda zamlar geldiği, bunun yanında ekmek üretiminde kullanılan maya vb. yardımcı maddelere de dönem dönem ciddi miktarlarda zamlar yapıldığı, fırıncıların en önemli gider kalemlerinden olan su, elektrik ve doğalgaza da belirli aralıklarla zamlar yapıldığı ifade edildi.
Komite üyeleri, bu gerekçelerle fırıncılar tarafından “Katkısız Ekmek Azami Fiyat Tarifesi” güncellenmek istendiğinde, 24 Aralık 2017 tarih ve 30280 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Tacir ve Sanayiciler Tarafından Üretilen Mal ve Hizmetlerin Azami Fiyat Tarifelerinin Düzenlenmesi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”ten alınan yetki ile T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından söz konusu azami fiyat tarifesi güncelleme taleplerinin genellikle kabul edilmediğini, dolayısı ile fırıncıların her geçen gün daha zor duruma düştüğü, kar elde edemediği ve hatta zarar ettiğini dile getirdiler.
Üyeler, ekmek üretimindeki ana girdilere yapılan zamlar engellenemezken, fırıncılar tarafından katkısız ekmek fiyatlarının güncellenmesi yönündeki taleplerin Bakanlık tarafından uygun bulunmadığını belirtti.
Toplantıda sektör temsilcileri tarafından şu görüşler dile getirildi:
“Katkısız ekmek fiyatlarının güncellenmesi yönündeki talepler, ilgili Bakanlık tarafından uygun bulunmazken, ekmeğin gider kalemlerine yapılan zamların da engellenmesi ve bu konudaki fedakarlığın yalnızca tek taraflı olarak fırıncılardan beklenmemesi gerekir.
Bu uygulamada, Bakanlık tarafından söz konusu fiyat tarifeleri uygun bulunması halinde bile bürokratik işlemlerin uzaması, maliyet artışlarını ürettikleri ürünün satış fiyatına zamanında yansıtamamaları nedeniyle fırıncılar üretim zararlarını kendileri finanse etmek zorunda kalmaktadır.
Ayrıca, Devletin ekmek fiyatlarını sabit tutmak için sektörde faaliyette bulunan işletmelerin zararlarını karşılamaya yönelik herhangi bir teşvik uygulaması da bulunmamaktadır.”
7. Grup Komite üyeleri bu gerekçelerle, çok zor durumda olan fırın işletmelerinin en büyük sorununu çözmek adına, daha önceden olduğu gibi Katkısız Ekmek Azami Fiyat Tarifesi belirleme yetkisinin tekrar Odalara verilmesi maksadıyla biran önce yeni bir yasal düzenleme yapılması için TOBB aracılığıyla T.C. Ticaret Bakanlığı nezdinde gerekli girişimlerde bulunulması hususunun Yönetim Kuruluna sunulmasına karar verdi.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu, komitenin önerisiyle ilgili gerekli girişimleri başlattı.