Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 36.Grup (Oteller ve Benzer Konaklama Yerleri) Meslek Komitesi Eylül ayı olağan toplantısında, Güvenli Turizm Sertifikasyon Programı ele alındı.
Komite üyeleri tarafından programla ilgili yapılan değerlendirmede: “Ülkemizdeki Güvenli Turizm Sertifikasyon Programı’nın 01.01.2021 tarihinden itibaren oda sayısı 30 ve üzeri olan konaklama tesisleri için zorunlu, oda sayısı 30’dan az olan konaklama tesisleri ve diğer alanlar için ise isteğe bağlandığı ile pandemi sürecinde üyelerden alınan bilgilere göre ‘Sertifika Programı’nın ülkemiz turizm ve konaklama sektörü üzerindeki olumlu etkisinin beklenenin çok altında kaldığı” ifade edildi. Üyeler toplantıda, dünya genelinde havayolu ve konaklama sektörlerinin yanı sıra birçok işletme ve kuruluşlarda uygulanan, ülkemizde de mecburi hale gelecek, kişisel aşı sertifikası ve PCR testi’nin dünyada ve ülkemizde kabul görmekte olduğunu kaydetti. Konaklama sektör temsilcilerinin Türk turizminin geleneklerinden gelen ve değişmezleri olan temizlik, hizmet ve misafirperverlik söylemi ile çalışmakta olduğu da üyeler tarafından ifade edildi.
36.Grup Üyeleri konuya ilişkin şunları kaydetti: “Bu bağlamda aşı sertifika programının etkin kullanılması ile güvenli turizm sertifika zorunluluğunun da anlamını yitirdiği, zaten çok zor günlerden geçen sektör mensupları için böyle bir sabit giderin mali ve idari bir yük oluşturduğu bildirilmiştir. Bu doğrultuda oda sınırlandırılması olmaksızın Güvenli Turizm Sertifikasının zorunlu olmaktan çıkartılarak, isteğe bağlı hale getirilmesi için TOBB aracılığıyla T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yazı yazılması hususunun Yönetim Kurulu’na sunulmasına oy birliği ile karar verilmiştir.”
KDV İndirim Oranları 31 Aralık 2022’ye Kadar Uzatılsın Talebi
Komite üyeleri toplantıda ayrıca, 30.07.2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 4312 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile; 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’na 2812 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile eklenen geçici 6.madde ve 3931 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla eklenen geçici 9.madde uyarınca, KDV oranları indirilen, içerisinde konaklama (geceleme) hizmetlerinin de yer aldığı mal ve hizmetlerdeki oran indiriminin 30.09.2021 tarihine kadar uzatıldığını hatırlattı.
Salgınının Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2022 yılında da devam etmesinin beklendiğini belirten üyeler, salgından en çok etkilenen KOBİ niteliğindeki sektör mensuplarının ekonomik faaliyetlerine destek sağlanması amacıyla, uygulamaya ilişkin bu sürenin 31.12.2022 tarihine kadar uzatılması yönünde görüş birliğine vardı. Üyeler, konunun TOBB aracılığı ile T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığına yazı yazılması hususunun Yönetim Kuruluna sunulmasına karar verdi.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu, komitenin önerileriyle ilgili gerekli girişimleri başlattı.