ATSO 3.Grup (Madencilik) Meslek Komitesi’nin Mayıs ayı olağan toplantısı elektronik ortamda gerçekleşti.
Toplantıda komite üyeleri, pandemi nedeniyle üretimde küresel ölçekte duraksamalar ve kapasite kullanımındaki ciddi azalmaların yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda arz-talep dengesizliğini de beraberinde getirdiği belirterek, bu durumun fiyatlara yansıdığını ifade etti.
Dünyada hammadde fiyatlarındaki artışın bazı ürünlerde astronomik seviyelere ulaştığını belirten üyeler, şu ifadeleri kulandı: ”Dünyada hammadde fiyatlarındaki artışın bazı ürünlerde astronomik seviyelere ulaştığının gözlendiği bu ürünlerden birinin de kereste olduğu ve olağan dışı bir artışla fiyatların 13 ayda 5’e katlandığı bildirilmiştir. Kereste fiyatlarındaki artışın birçok sektörde maliyet artışına neden olduğu, yüksek maliyet artışlarının ise müşteriye yansıtılamadığından dolayı işletmeleri zorladığı belirtilmiştir.
Bununla birlikte, özellikle elektrik ve akaryakıt (mazot) fiyatlarının sürekli arttığı, 2021 yılının sadece ilk üç ayı için elektriğe yapılan zam miktarının %6 olduğu, son üç yılda yapılan zamlarla birlikte elektrik faturalarının %93 oranında arttığı bildirilmiştir.
Yine, son yapılan düzenleme ile 20 Mayıs’tan itibaren geçerli olmak üzere benzinden alınan Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) %54 zamlanarak litresi 0.86.-TL’den 1.33.-TL’ye yükseldiği bildirilmiştir. Bu zamların enflasyonu daha da yükselteceği ifade edilmiş olup, söz konusu durumun devam etmesi halinde başta madencilik olmak üzere birçok işletmenin üretim yapamaz hale geleceği vurgulanmıştır.
Ayrıca, hammadde fiyatlarının artışıyla ülkemizde kereste üreticilerinin yurt içi yerine ihracata ağırlık verdikleri, bu yüzden de iç piyasada hammadde tedarikinde kriz yaşandığı, hammadde üreticilerinin yaşanılan bu zorlu günlerde ihracata ağırlık verdikleri kadar yerli üreticiye de ürün temini ve uygun fiyata satış noktasında verecekleri desteğin büyük önem taşıdığı ifade edilmiştir.
Komite üyeleri tarafından, dünyada orman ürünleri üretiminde ülke olarak ilk sıralarda yer aldığımız vurgulanarak, yüksek döviz kuru avantajı elde etmek amacıyla yurtiçindeki sektörlerin hammadde ihtiyacının yeterince karşılanmadan ihracata gönderilmesinin yerinde bir karar olmadığı belirtilmiştir.
Ülke sanayiinde çarkları yavaşlatan ve üretimi durdurma noktasına getiren bu gibi durumlarda devlet tarafından müdahale edilmesi gerektiği belirtilmiştir.
Bu çerçevede, iç piyasayı korumak amacıyla birçok sektörün hammaddesi olan kereste ihracatına bir sınırlama getirilmesi önerilmiş olup, söz konusu önerinin TOBB aracılığıyla Ticaret Bakanlığı’na yazılı olarak iletilmesi hususunun Yönetim Kuruluna sunulmasına karar verilmiştir.”
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu, komitenin önerisi üzerine gerekli girişimleri başlattı.