Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 25.Grup (Dayanıklı Tüketim Malları) Meslek Komitesi Ekim ayı olağan toplantısında Enerji Etiketlemesi Çerçeve Yönetmeliği ve ulusal zincir marketlerin yarattığı haksız rekabet ele alındı.
Komite toplantıda ilk olarak Enerji Etiketlemesi Çerçeve Yönetmeliği’ni masaya yatırdı. Komite üyeleri tarafından toplantıda, 7223 sayılı Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu kapsamında Avrupa Birliği Komisyonu tarafından yapılan çalışmalar sonucunda 2010/30/AT Sayılı Enerji Etiketlemesi Yönetmeliği ve evsel kullanıma yönelik piyasaya arz edilen bazı ürünlere (ev tipi buzdolabı ve derin dondurucu, çamaşır ve kurutmalı çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve televizyon) ilişkin uygulama tebliğlerinde değişikliğe gidildiğini hatırlattı. Üyeler tarafından Enerji Etiketlemesi Çerçeve Yönetmeliği kapsamındaki ürün gruplarına ait yeni uygulama tebliğlerinin 2021 yılı Mart ayı itibariyle Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği belirtildi.
Üyeler söz konusu ürün gruplarına yönelik etiket değişiminin mümkün olmadığı (tedarikçinin faaliyetlerini durdurması ve ürünün yeniden etiketlendirilememesi gibi…) durumlarda 25.12.2021 tarihine kadar eski enerji etiketiyle satış yapılabileceğini kaydetti. Bu tarihten sonra hâlâ eski enerji etiketi ile satış yapan firmalara 7223 sayılı Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu gereğince idari para cezası uygulanacağı ifade edilen toplantıda, yeni enerji etiketlerinin firmalar tarafından ürünlere iliştirilmesi gerektiği belirtildi. Üyeler etiketlerin üretici firmalardan temini noktasında gecikme ya da hiç alamama gibi sorunlar yaşandığını da kaydetti. Komite, belirtilen görüş ve önerilerinin TOBB aracılığı ile T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na iletilmesi hususunun Yönetim Kurulu’na sunulmasına karar verdi.
Ulusal Zincir Marketler Haksız Rekabete Neden Oluyor
Komitenin toplantıda bir başka gündem maddesi de mahalle içlerine ve sokak aralarına kadar yayılan ulusal zincir marketler oldu. Üyeler, 2021 yılı Ocak ayındaki toplantıda da komite tarafından gündeme getirilen konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu: “2021 yılı Ocak ayı olağan toplantısında sayıları her geçen gün artan, sadece cadde üzerinde bulunmayıp mahalle içlerine ve sokak aralarına kadar yayılan ulusal zincir marketlerin meydana getirdiği haksız rekabet karşısında üyelerimizin ayakta durmakta zorlandığı, birçok işletmenin kepenk kapatmanın eşiğine geldiği ifade edilmişti.
Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid[1]19 pandemisi nedeniyle birçok sektörde mali sıkıntıya girildiği, her geçen gün mevcut sermayelerinin tükendiği, kiraların, çalışan maaşlarının, kredi borçlarının ve diğer sabit giderlerin ödenemez duruma geldiği dile getirilmişti. Ürün yelpazesi anlamında sınır tanımayan, hemen hemen her sektörde olması gereken tüm ürünlerin dönemsel olarak (Eylül ayında kırtasiye ürünleri; kış sezonunda kar lastiği, çizme, bot, şemsiye yağmurluk; yaz sezonunda şapka, deniz malzemesi; düğün sezonunda buzdolabı, fırın, çamaşır, bulaşık makinası, klima vb. beyaz eşya takımları, koltuk takımları, elektrikli ev aletleri, züccaciye, porselen, giyim, hırdavat gibi) satışını yapan zincir marketler yüzünden mağdur olan esnafın mağduriyetinin giderilerek, ulusal zincir marketlerin daha da çoğalmaması için girişimlerde bulunulması önerilmişti. İnternet satışları ile birçok perakende sektöründe yaşanan ekonomik daralmadan daha büyük bir tehlike olarak görülen ulusal zincir marketlerin kuralsız çoğalmasının önüne geçilmesi gerektiğine değinilerek, dönemsel olarak çeşitli sektörlerin satışlarına rakip olan ulusal zincir marketlerin de aynı ürünleri satışa sunmalarının engellenmesi, bu marketlerin hangi ürünleri sattığı yönünde ürün tanımının yapılması gerektiği dile getirilmişti.
Yönetim Kurulumuzun da onayı ile 16.02.2021 tarih ve E.4646 sayılı yazımız ile TOBB aracılığıyla T.C. Ticaret Bakanlığı’na talebimiz iletilmiş, ancak bugüne kadar ilgili kurumdan herhangi bir geri dönüş olmamıştır.
Bahsi geçen konu meslek komitesinin Ekim ayı olağan toplantısında kış sezonu öncesi tekrar gündeme alınarak, iş hacmi düşen, ödeme güçlüğü çeken sektör üyelerine karşı haksız rekabetin önüne geçilebilmesi için önerinin bir önceki yazıya atıf yapılarak; TOBB aracılığıyla T.C. Ticaret Bakanlığı’na bir kez daha yazılması hususunun Yönetim Kuruluna sunulmasına karar verilmiştir.”
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu, komitenin önerileriyle ilgili gerekli girişimleri başlattı.