Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) kuruluşunun 137. yılını görkemli bir törenle kutladı. ATSO Meclis Salonu’nda düzenlenen törene; Antalya Vali Yardımcısı Aydın Ergün, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç,  İl Emniyet Müdürü Mehmet Murat Ulucan, Vergi Dairesi Başkanı Metin Uzun, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar, Antalya Bilim Üniversitesi Rektörü İsmail Yüksek, Oda ve Borsa Başkanları, Sivil Toplum Örgütü temsilcileri, ATSO eski Yönetim Kurulu ve Meclis başkanları ile çok sayıda iş insanı katıldı.

ATSO Başkanı Davut Çetin, “Kuruluş yıldönümü vesilesiyle, Odamızın kurucularını ve bugünlere gelmesinde katkıları olmuş olan bütün başkanlarımızı, yöneticilerimizi ve üyelerimizi minnetle anıyorum. Ebediyete intikal etmiş olanlara Allah’tan rahmet, aramızda olanlara sağlık, başarı ve uzun ömürler diliyorum. Antalya’ya ve Odamıza destekleri için başta Sayın valimiz olmak üzere, başkanlarımıza, kurumlarımıza, Oda ve Borsalarımız başta olmak üzere STK’larımıza teşekkür ediyorum” dedi.

  1. Yıl Vurgusu

 

Bu yıl ki törenin farklı bir anlamı olduğunu vurgulayan Davut Çetin, “Çünkü 2019 yılı ile birlikte Kurtuluş Savaşı yıllarımızın ve Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıldönümleri başlamıştır. 19 Mayıs’ta Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 100. yılını, sonraki günlerde Erzurum, Sivas Kongreleri ve Amasya Tamimi 100. yıllarını kutlayacağız. Gelecek yıl Türkiye Büyük Millet Meclisi açılışının 100. yılı kutlanacak. Bu süreç 2023’te Cumhuriyetimizin 100. yılının kutlanmasına kadar devam edecek.

Türkiye artık her gününü, her saatini en iyi biçimde değerlendirmelidir. Ekonomisiyle, siyasi sistemiyle, demokrasisiyle, kentleriyle çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkma hedefinde büyük adımlar attığını dünyaya göstermelidir.

Her vatandaşımız 21. yüzyıl Türkiye hedeflerinin coşkusunu hissetmelidir. Türkiye’de yaşayan 83 milyon vatandaşımız, yurtdışında yaşayan 6 milyon vatandaşımız, Balkanlar’dan Çin’e kadar uzanan coğrafyadaki Türk dünyası, Türkiye Cumhuriyeti’nin başarılarıyla gurur duymalıdır.

Türkiye, bütün sorunlarına rağmen Müslüman ülkeler arasında en ileri düzeydeki ülkelerden birisidir. Balkanlardan Çin’e kadar olan coğrafyada sanayi, tarım ve hizmet sektörlerinin hepsinde birden başarı yakalamış tek ülke Türkiye’dir.

Elbette, demokraside ve ekonomide çok daha ileri düzeyde olmamız gerekirdi, ama geldiğimiz noktanın değerini bilmeli, sorunlarımızı konuşmalı ve yeni bir atılım sürecine girmeliyiz” diye konuştu.

Konuşmasında 31 Mart yerel seçimlerine değinen Davut Çetin, “Seçim sonuçlarının Türkiye ve Antalya için hayırlı olmasını diliyorum. Antalya’ya ve ilçelerimize hizmet etmiş olan başkanlarımıza hizmetleri için teşekkür ediyorum. Devam eden ve yeni görev alan başkanlarımıza, belediye meclis üyesi arkadaşlarımıza başarılar diliyorum. Milletimiz kaybedeni olmayan, birleştirici, gerilimi azaltıcı bir seçim sonucuna imza atmıştır” ifadesini kullandı.

Dijital çağda başarının koşulu uzlaşmaya dayanan işbirliği kültürüdür

Konuşmasında uzlaşma ve işbirliği vurgusu yapan Davut Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Dijital çağda başarının koşulu uzlaşmaya dayanan işbirliği kültürüdür. Tarım toplumunda sadakat, sanayi toplumunda liyakat, sanayi sonrası dijital toplumda ise işbirliği önemlidir. Bu nedenle her tür ayrımcılığı bırakarak uzlaşma ve işbirliğiyle çalışmayı öğrenmeliyiz.

Bu çerçevede, bugünden itibaren;

  • demokrasimizi güçlendirecek yeni bir siyasi reform çalışması başlamalıdır.
  • Siyasi partiler ve seçim yasası gözden geçirilmelidir.
  • Milletvekilliği kurumu ve meclis güçlendirilmelidir.
  • Siyasi partilerde delege sistemi değişmelidir.

Çünkü güçlü bir meclis, güçlü bir adalet sistemi, bağımsız ve tarafsız medya gerçek bir demokrasinin olmazsa olmazıdır.

Demokrasinin ve kalkınmanın kentlerden başladığını dikkate alarak yeni bir yerel yönetim sistemi kurmalıyız. Bakanlıklar, valiliklere ve belediyelere yetki devri yapmalıdır. Belediye meclis sistemi değişmelidir, belediye meclis üyelerinin çoğunluğu parti delegesi değil,  STK delegesi olmalıdır.

Sayın Cumhurbaşkanı, bir reform sürecinin başlayacağını açıklamışlardır. Bu reformların demokrasimizi güçlendirerek, ekonominin önünü açacak reformlar olmasını ümit ediyorum.

Ekonomide yaşadığımız sorunlar, artık geçici makroekonomik sorunlar olmaktan çıkmış, uzun süreli yapısal sorunlar haline gelmiştir. Türkiye altyapıda, savunma sanayinde başarı göstermiş, fakat üretim yapısında aynı başarıyı yakalayamamıştır. Sanayimiz endüstri 2.0 ve endüstri 3.0 arasında kalmıştır.

Tarım sektörümüzün bir kısmı güçlü ve modern üretici örgütlenmesi olmadığı için çağın gerisinde kalmıştır. Ticaret sektörümüz kayıt dışılık hastalığından kurtulamamıştır. Bu yapısal sorunların birikmesi cari açık, dış borç, döviz yetersizliği sorunlarını büyütmüş, enflasyonun ve işsizliğin artmasına neden olmuştur.

Üretimden yana bir vergi ve teşvik sistemi getirilmelidir  

Ekonomide güven artışı için Merkez Bankası, BDDK gibi kurumların bağımsızlığı güçlendirilmelidir. Piyasa mekanizmasını bozacak müdahalelerden kaçınılmalıdır. Üretimden yana bir vergi ve teşvik sistemi getirilmelidir. İstihdam üzerindeki vergi yükü kalıcı olarak azaltılmalıdır.

Önümüzdeki hafta ekonomideki finansman sorununu çözmeyi, enflasyonu ve bütçe açığını azaltmayı hedefleyen yeni bir ekonomi programı açıklanmasını bekliyoruz. Yapısal ve kurumsal reformları başlatacak bir program, ekonomide güven artışı ve toparlanmayı sağlayacaktır.

Antalya’mızın tarihine, Türkiye Cumhuriyet tarihinin gurur kaynağı olacak bir başarı hikâyesi olarak bakabiliriz. Antalya olarak turizmde, tarımda, hatta bazı sanayi dallarında geldiğimiz nokta kesinlikle önemli bir başarıdır.  Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, 137 yıllık geçmişiyle bu başarı hikâyesine her zaman katkı sağlamıştır.  Türkiye’de 137 yıllık tarihe sahip kurum sayısı çok fazla değildir. Bu köklü tarih başkanlarından üyesine kadar herkese sorumluluk yüklemektedir.

Odamızın her üyesi, Antalya’da çalışmaktan, köklü bir kurumun üyesi olmaktan gurur duymalıdır. Odamız, Türkiye’de ticaret ve sanayi odaları arasında en ileri, en başarılı odalar arasındadır. Odamız, tarihi boyunca Antalya ekonomisine öncülük etmiş, her sektörün gelişmesine katkı yapmıştır.

ATSO, her zaman sektörlerine vizyon veren, sektörlerinin sorunlarının çözümüne destek olan, Antalya’nın temel meselelerine sahip çıkan bir kurum olmuştur.

Bugün de Oda olarak turizm tanıtımına, tarım ve sanayi ihracatına, e-ticarete, sanayide inovasyona, kültür ve sanata ciddi katkılar sağlamaya devam ediyoruz. Önümüzdeki günlerde dijital ekonomi ve mesleki eğitim konularında yeni adımlarımız sürecektir.

Antalya Ticaret Borsamızla, bölge oda ve borsalarımızla güzel bir işbirliği içerisindeyiz. SİAD’larımız ve Mühendis Odalarımızla birlikte çalışmaya başladık. Bu birlikteliğimizin Antalya için yararlı ortak projeler doğuracağına inanıyorum. Bildiğiniz gibi, geçtiğimiz yıl Sayın Valimizin desteğiyle Antalya 4.0 vizyonunu geliştirdik ve belediye başkan adaylarımıza kapsamlı bir öneriler seti sunduk.

Particiliği, grupçuluğu bırakıp birlikte çalışmayı öğrenmeliyiz

Önümüzdeki günlerde özel sektör olarak belediye başkanlarımızla biraraya gelmeyi ve Antalya’nın öncelikli meselelerini yeniden ele almayı planlıyoruz.

Antalya’da kamu ve özel sektör olarak, daha güçlü bir işbirliğini başarmalıyız. Particiliği, grupçuluğu bırakıp birlikte çalışmayı öğrenmeliyiz. Kurumlarımızı her tür tartışmanın, kişisel konuların üzerinde tutmalı ve kurum kültürlerimizi güçlendirmeliyiz.

Yerel yönetimler Antalya ekonomisine güç katacak çalışmalara daha fazla önem vermelidir. Yerel yönetimlerimiz turizm ve ticaret dostu, çevreci kentsel gelişme ilkelerine sahip çıkmalıdır. Ekonomik kalkınma ve refah artışının yolu, kamu kurumlarının piyasaya girmeleri değil, gençlerin girişimci olması ve yenilik yapmasıdır.

Kamu işletmelerinin verimli çalışması çok zordur, ancak yüksek düzeyde katılım, gönüllülük ve şeffaflık ile mümkündür. Bu nedenle kamunun ve yerel yönetimlerin katkısı kalite standartlarını geliştirmek, denetlemek, ticaret caddeleri ve üretici pazarları kurmak olmalıdır.

Belediyelerimiz kaynaklarını ve zamanlarını şirket kurmaya değil, ulaşım mühendisliği, dijital kentleşme, yönetişim modelleri, kentsel dönüşüm gibi uzmanlık isteyen alanlara kullanmalıdır. Kalkınmaya destek, sosyal örgütlenme, sosyal girişimcilik ve sosyal yenilikçilik yoluyla verilmelidir. Hep birlikte Antalya turizmi, tarımı ve ticareti için yapmamız gereken çok iş vardır.

Antalya’nın tanıtımını tek elden yapmalı, Antalya Tanıtım A.Ş., Kongre Bürosu, ATAV gibi kuruluşlarımızı güçlendirmeliyiz. Tarım sektörü için Bakanlık, yerel yönetim ve özel sektör arasında koordinasyon ve işbirliğiyle yeni bir örgütlenme modeli geliştirmeli ve öncü olmalıyız.

Güçlü bir ekonomi için güçlü bir kent kültürü gerekir

Antalya’yı bilişim ve teknoloji alanında geliştirmek için bilim merkezleri kurmalı, teknoloji festivalleri düzenlemeliyiz.

Güçlü bir ekonomi için güçlü bir kent kültürü gerekir. Antalya’da ticari alan planlaması, işyeri açılış kriterleri, kaldırım işgalleri, otopark kuralları gibi konular gözden geçirilmelidir. Kaleiçi’ni ve kent merkezini her bakımdan birlikte ele almalı, kurallar koymalı, kent turizmini ve ticaretini geliştirecek adımlar atmalıyız.

İmar planı tadilatlarından, işyeri açılışlarından kent trafiğine kadar her konuda disipline ve kurallara ihtiyaç vardır. Konutlara kent estetiği kuralları getirilmeli ve uygulanmalıdır. Yeşil alanlar ve doğal hayatı koruma alanları artırılmalıdır. Kentsel dönüşüm master planı kent merkezi için geçerli olmalıdır.

Bütün bunlar hep birlikte çalışmamız gereken konulardır. Artık birbirimizle yarışmayı bırakalım, birlikte dünyayla yarışalım. Antalya olarak, Cumhuriyetimizin 100. Yılı için ortak hedefler ve ilkeler ilan edelim, Türkiye vizyonuna katkı yapacak çalışmaları birlikte gerçekleştirelim. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası olarak 137 tarihimize karşı duyduğumuz sorumlulukla bu ortak çalışmalara mümkün olan her desteği sağlamaya devam edeceğiz.

Türkiye’nin, Antalya’nın ve Odamızın geleceğine inanıyoruz, güveniyoruz. Bize bu güveni sağlayan, Cumhuriyetimizin kurucusu, büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, Türkiye’ye, Antalya’ya ve Odamıza katkı sağlamış herkesi saygıyla anıyorum. Bu özel günümüzde, bu güzel beraberlik için hepinize tekrar teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.”

Törende daha sonra Antalya Vali Yardımcısı Aydın Ergün, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal ve Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen ile eski Meclis Başkanlarından Feyyaz Dolunay Tanır ile Eski Yönetim Kurulu başkanlarından Tunay Altınpınar birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından ATSO’da 10 yıl görev yapmış olan Meclis Üyeleri, ATSO’ya gerçek ve tüzel kişi olarak kayıtlı en eski faal üyeler ile 2017 Yılı itibariyle, Gelir ve Kurumlar Vergisi kategorilerinde sıralamada ilk üç sırada yer alan ATSO üyeleri ve  2017 Yılı itibariyle, Gelir ve Kurumlar Vergisi kategorilerinde sıralamada birinci olan temsilciliklerde kayıtlı ATSO üyelerine birer plaket verildi.

 Törenin ardından konuklara geleneksel olarak Antalya lezzetlerinden kır pidesi, piyaz ve tulumba tatlısı ikram edildi.

Öte yandan ATSO Yönetim Kurulu, Meclis Üyeleri ve Oda organlarının temsilcileri sabah saatlerinde Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na giderek çelenk koydu ve saygı duruşunda bulundu.

PLAKET ALANLAR;

ATSO’da 10 yıl görev yapmış olan (daha önce plaket almamış) Meclis Üyeleri:

  1. Adnan SARAÇ
  2. Ayhan KIZILSAVAŞ
  3. Cem ONAY
  4. Cihangir DENİZ
  5. Hasan TAŞ
  6. Mücahit TURGUT
  7. Özkan IŞILDAR
  8. Salih PEKER

 

ATSO’ya gerçek ve tüzel kişi olarak kayıtlı (daha önce plaket almamış) en eski faal üyeler:

  1. Ziya Aydemir – Aydemir İnşaat
  2. Alper Öztekin – Şahtan Ticaret
  3. Hasan Kilit – Hasan Kilit Eczanesi
  4. Kalender Çiçekçilik Tarım İth. İhr. İnş. San. ve Tic. A.Ş.
  5. Kimtek – Teknik Hizmetler Kimya ve Gıda San. Ltd. Şti.
  6. Pırıltı Kollektif Şirketi – Hasan Sıtkı Pırıltı ve Ortakları

 

2017 Yılı itibariyle, Gelir ve Kurumlar Vergisi kategorilerinde sıralamada ilk üç sırada yer alan ATSO üyeleri:

 

Gelir Vergisi

  1. Hüseyin Gedik Hasel İnşaat
  2. Ali Özkan – Özkan Tuhafiye
  3. Mehmet Dikmen – Dikmenoğlu Ticaret

 

Kurumlar Vergisi

  1. Fraport Tav Antalya Terminal İşletmeciliği A.Ş.
  2. Eti Elektrometalurji A.Ş.
  3. Yüksel Tohum Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş.

 

2017 Yılı itibariyle, Gelir ve Kurumlar Vergisi kategorilerinde sıralamada birinci olan temsilciliklerde kayıtlı ATSO üyeleri;

 

Gelir Vergisi

  1. Akseki Gelir Vergisi: Hüseyin Ruhi Tellioğlu
  2. Elmalı Gelir Vergisi: Hamdi Özekin
  3. Gazipaşa Gelir Vergisi: Ali Oğuz-Kaladıranlı Ticaret
  4. Korkuteli Temsilciliği Gelir Vergisi: İbrahim Yavaş – Işıl İnşaat

Kurumlar Vergisi

  1. Akseki Kurumlar Vergisi: Ömer Duruk Tesisleri Pet.Ürn.Oto Yedek Parça Gıda Tur.Tic.ve San.Ltd.Şti.
  2. Elmalı Kurumlar Vergisi: Kurubaş Petrol Nakl. Tic. Ltd.Şti.
  3. Gazipaşa Kurumlar Vergisi: Çataloğlu İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.
  4. Kemer Kurumlar Vergisi: Pgs Otelcilik Turizm Ticaret A.Ş.
  5. Korkuteli Kurumlar Vergisi: Anadolu Süt Petrol Nak.İnş.Tur.Hayv.Mant.San.ve Tic.Ltd.Şti.
  6. Serik Kurumlar Vergisi: Nunhems Tohumculuk A.Ş.

 

ATSO çalışanları günün anısına Başkan Davut Çetin ve Yönetim Kurulu Üyeleriyle birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

 

Tören Fotoğrafları için:

https://drive.google.com/open?id=1cZUnexZjMHpMp3IWPB_GvQXJaNLttvMW