Avrupa Şampiyonu Azra’nın Hedefi Tokyo Olimpiyatları
ATSO KÖK Ödülleri’nde Spor kategorisinde birinci olan genç sporcu Azra Akıncı, tarihe geçen “Ritmik Cimnastik Avrupa Şampiyonluğu”nun hikayesini ATSO Vizyon’a anlattı.
- Azra Akıncı kimdir? Kendinden bahseder misin? Cimnastik sporuyla nasıl tanıştın?
Merhaba. 17 yaşındayım. Cimnastiğe 4,5 yaşımda annemin yönlendirmesiyle beraber Antalya Muratpaşa Belediyesi Spor Kulübü’nde başladım. Antalya Merkez ilkokulu ve Merkez Ortaokulu’ndan mezun oldum. Ortaokuldan sonra 14 yaşında iken Türkiye Cimnastik Federasyonu’nun talebi ile Grup Milli Takımı’na seçildim. Artık bireysel değil Grup Takımı ile ülkemizi temsil edecektim. Antalya’dan ailemden ayrılarak, Ankara’ya taşındım. TOHM’da (Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi) kalmaya başladım. O günden beri eğitim ve antrenman hayatımı Ankara’da sürdürüyorum.
- Spora başlamanda ve devamında öncelikle ailenin ve öğretmenlerinin etkisi ve yaklaşımlarından bahseder misin?
Öncelikle bu sporu yaptığım günden beri ailem ve öğretmenlerim bana her konuda yardımcı olmaya çalıştı. Gerek kişisel, gerek antrenmanlarla ilgili problemlerim olsun desteklerini hiç esirgemediler. Bugün benim buralara kadar gelmemin en büyük sebebi de ailem ve antrenörlerim başta olmak üzere çevremdeki herkesin bana güvenmesi ve inanması.
- ATSO KÖK Ödülleri’nde Spor kategorisinde birincilik getiren “Ritmik Cimnastik Avrupa Şampiyonluğu”nun hikayesini anlatır mısın?
26-29 Kasım 2020 tarihinde Ukrayna’nın Kiev kentinde gerçekleştirilen 36. Avrupa Şampiyonası’nda altın madalya alarak Cimnastik tarihde Avrupa Şampiyonu olan ilk Ritmik Cimnastik Takımı olarak isimlerimizi yazdırdık. Avrupa Şampiyonası’nda çember labut aletinde 1.lik elde ettik. Bu yarışmaya hazırlanma surecinde 2 aylık uzun ve zorlu bir kampa girdik . Her gün 8’er saat çift antrenman yaparak kendimizi geliştirdik. 16 hatasız seri planı yaparak gittiğimiz yarışmada asıl halıda da hatasız bir performans sergileyerek şampiyon olduk.
- ATSO KÖK Ödülü’nü kazandığını öğrendiğinde neler hissettin?
ATSO Kök Ödülleri kazandığım çok gururlu ve mutlu hissettim . Bu ödülü bana layık gördüğünüz için çok teşekkür ederim.
- Ülkemizde özellikle ilköğretim ve lise dönemi, spor ve sanat gibi branşlara ilgi duyan gençler için çok zor geçiyor. Halen lise eğitimini sürdürüyorsun. Bu süreçte neler yaşadın? Spor ve lise eğitimi birlikte nasıl yürüyor?
Spor ve okulu bir arada yürütmek gerçekten zor oluyor. Geri kaldığımız dersler, giremediğimiz sınavlar çok oluyor. Fakat bu hiçbir zaman ikisini aynı anda yürütmeyeceğimiz anlamına da gelmiyor. Antrenman çıkışında konuları toparlamaya çalışıyoruz. boş günümüzde okula gidip sınavlarımızı oluyoruz. Federasyon ve Bakanlığımızın gönderdiği izinlerle devamsızlık sıkıntısı da yaşamıyoruz.
- Antrenman ve dersler dışında vakit kalırsa nasıl değerlendiriyorsun?
Antrenman dışında arkadaşlarımla sosyalleşmeyi, fotoğraf çekmeyi, seyahat etmeyi çok seviyorum.
- Gelecek hedefinle ilgili neler söylersin?
Gelecek ile ilgili en büyük hedefim haziranda yapılacak olan Avrupa Şampiyonası’nda kota almak ve Tokyo Olimpiyatları’na katılım sağlamak.
- Jimnastik sporuna ilgi duyan kardeşlerine ve senin gibi uluslar arası çapta başarılar hedefleyen genç sporculara neler tavsiye edersin?
Pes etmesinler ve inançlarını hiçbir zaman kaybetmesinler. İmkanız siye bir şey yoktur, çok çalışmak ve başarmak vardır.