”İstihdam Seferberliği 2019 Programı” desteklerinin anlatıldığı Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı’nda bir konuşma yapan ATSO Başkanı Davut Çetin, “Antalya olarak 150 bin yeni istihdam sözü verdik. Biz, bu sözümüzü yerine getirebiliriz. Daha önce bunu yapmıştık ve İstanbul’dan sonra en fazla istihdam yaratan il olmuştuk. Bu defa yine başaracağımıza inanıyorum” dedi.

Antalya Valisi Münir Karaloğlu’nun himayelerinde Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın evsahipliğinde düzenlenen ”İstihdam Seferberliği 2019 Programı” destekleri bilgilendirme toplantısı ve ATSO Müşterek Meslek Komiteleri toplantısı ATSO Atatürk Konferans Salonu’nda yoğun bir katılımla gerçekleşti.

“Burası Antalya Burada İş Var” sloganıyla düzenlenen toplantının açılışında bir konuşma yapan ATSO Başkanı Davut Çetin, istihdam teşviklerinin önemine dikkat çekerek, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak, Türkiye çapında hem istihdama destek vermeye hem de reel sektörün istihdam maliyetini azaltmaya çalışıyoruz. Bu çalışmaların bir meyvesi olarak Ocak ayında İstihdam Seferberliği adında bir kampanya başlatıldı. Kampanya kapsamda da istihdam maliyetlerini aşağıya çekecek ciddi bir teşvik paketi açıklandı. Teşviklerin bazılarına 1 Nisan’dan itibariyle başvurmak gerekiyor, dolayısıyla biz de biran önce bütün üyelerimizi bilgilendirmek istiyoruz” dedi.

Ekonomide sıkıntıların devam ettiğini, işsizliğin arttığını belirten Davut Çetin, “Yeni işe almalar azaldığı gibi,  mevcut istihdamın azaldığı sektörler de var” ifadesini kullandı.

HER ALANDA HIZLI BİR REFORM SÜRECİNİN BAŞLAMASINI İSTİYORUZ

Konuşmasında ekonomideki gelişmelere değinen Davut Çetin şunları kaydetti;

“Şubat ayında konut satışlarında, otomobil ve dayanıklı mal satışlarında yüzde 20’ye yakın azalma kaydedilmiştir.  Otomobil satışında azalma daha fazladır. Dün açıklanan tüketici güven endeksi beklediğimizden düşük gelmiştir. Bunlar piyasadaki durgunluğun devam ettiğini göstermektedir.

Bu gelişme zaten beklediğimiz bir durumdur, küçülmenin önümüzdeki aylarda durmasını, sonra yavaş yavaş bir toparlanma sürecine girilmesini bekliyoruz.

Bildiğiniz gibi, ABD ve dünya ekonomisinde yavaşlama artık belirgin hale geldi. Amerika ve Avrupa merkez bankaları düşük faize devam edecekler. Dünyada ucuz paranın devam etmesi bizim lehimizedir. Ancak ekonomide de güveni artırmalıyız.

Seçimlerden sonra hepimiz ekonomiyi daha fazla konuşacağız. Her alanda hızlı bir reform sürecinin başlamasını istiyoruz.  Bu yapıldığı takdirde yatırımcı ve tüketici güveni geri gelir ve iyileşme görürüz.

Bu aşamada hükümet, kredi paketleri ve istihdam teşvikleriyle piyasaya katkı yapmaya çalışmaktadır.

  • Önceki gün, kısa vadeli tahvillere ve kısa vadeli döviz mevduatı faiz gelirine stopajlar artırılmıştır.
  • Beklediğimiz bir düzenleme olan vergi teşviklerinin süresi uzatılmıştır.
  • Tapu harcı indirimi ve konut alımında yüzde 8 KDV uygulaması yıl sonuna dek sürecek.
  • Otomobillerdeki ÖTV indirimi Haziran sonuna kadar sürecek.
  • Ticari araçlarda yüzde 1 KDV  30 Haziran’a kadar sürecek.
  • Beyaz eşyada ÖTV sıfırlanmış, mobilyada KDV yüzde 8 olmuştu. Bu da Haziran sonuna kadar geçerli olacak.

Şu seçim ortamı biter, mali kaynak sorunu çözülür ve güven artışı olursa bir canlanma başlamasını temenni ediyoruz.”

Antalya’nın turizm sektörü dolayısıyla diğer illere göre şanslı sayılabileceğini vurgulayan Davut Çetin konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Ülke genelinde istihdam geçen yıla göre yüzde 2 civarında azalmış durumdadır. Bu azalma özellikle tarım sektörü ve inşaat sektöründen kaynaklanmaktadır.

İstihdamın azalmadığı birkaç il vardır. Bunlardan birisi de Antalya’dır. Turizmdeki yükselmenin de etkisi ile Antalya’nın Aralık ayı kayıtlı istihdamı 2017 Aralık ayına göre yüzde 3.3 artmış, zorunlu sigortalı sayısı yüzde 4 artmıştır.

Antalya’nın özelliği elbette ki, turizm sektörüdür. Antalya’da kayıtlı istihdam yaz aylarında 700 bine yaklaşmaktadır.

Bunun yüzde 30’u konaklama ve yeme-içme sektöründedir, yüzde 15’i ticaret, yüzde 10’u inşaat, yüzde 7’si imalat sektöründedir, kalanı eğitim, ulaşım, sağlık, temizlik, güvenlik gibi hizmet sektörlerindedir.

ANTALYA’DA TURİZMDE YÜKSELİŞ TÜM SEKTÖRLERİ ETKİLİYOR

Birçok sektörümüz doğrudan ve dolaylı olarak turizme bağlıdır. Geçmişte bunun zararını yaşadığımız yıllar oldu, böyle dönemlerde ise avantajını yaşıyoruz.

Bakanlık verilerine göre geçen yıl Bakanlık belgeli tesislerimizde 13 milyon düzeyinde yabancı, 4 milyona yakın da yerli turist konaklamıştır. Bakanlık belgeli konaklamada İstanbul’a 5 milyon altıyüzbin, İzmir’e 700 bin yabancı turist gelmiştir.

Geçen yıl yabancıların gecelemesinin yüzde 66’sını Antalya gerçekleştirdi.

Bildiğiniz gibi bu ay, arka arkaya Berlin ve Moskova turizm fuarları yapıldı. Antalya’ya ilgi ve erken rezervasyonlarda artış son derece iyiydi. Almanya erken rezervasyonlarında yüzde 50 artış var, Rusya biraz yavaşlamasına ve Mısır rekabetine rağmen pozitiftir.

Dolayısıyla bu yılda da yüzde 20’ye yakın bir artış sağlamayı umuyoruz.

Turizmdeki gelişme ticaret ve sanayi sektörümüzü olumlu etkileyecektir. Antalya için turizmde yükseliş demek; inşaattan sanayiye, ticaretten ulaştırmaya kadar tüm sektörlerde iş ve istihdamın arması demektir.

Dolayısıyla Türkiye’de birçok ilde özel sektör karamsar olsa da biz Antalya’da turizm sayesinde iyi olmaya çalışacağız.

İnşaat sektörümüzde yabancılara konut satışları artmaya devam ediyor. Ama kredili satışlar çok düşmüş durumda. ATSO olarak konut kredisi faizi konusunda Ziraat bankasıyla bir protokol imzalayarak düşük faizli konut kredisi kampanyası başlattık. Bu adımın sektörde bir canlanma yaratmasını bekliyoruz.

Şubat ayında TOBB ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında önemli bir protokol imzalandı. Bu protokol kapsamında Odalar 81 ildeki 81 Meslek Lisesi’nin yönetiminde yer alacaklar. Bu pilot uygulama başarılı olduğu takdirde kapsam genişletilecek. Bunun son derece değerli bir adım olduğunu düşünüyorum. Böylece sektörlerin ihtiyaç duyduğu alanlarda çok daha nitelikli ve iş garantili bir mesleki eğitim altyapısının oluşturulacağına inanıyorum.

ARTIK OTURDUĞUMUZ YERDE TİCARET YAPMA DÖNEMİ BİTTİ

Müthiş bir değişim ve dönüşüm sürecindeyiz. Artık oturduğumuz yerde ticaret yapma dönemi bitmiştir. İnsana ve teknolojiye yatırım yapmak zorundayız.

Bugün birçok işletme dijital teknoloji kullanmak zorundadır. Bunları yaparak pazar payımızı artırmaya çalışmalıyız.

İnşaat, mobilya gibi sektörlerimizi daha fazla yurtdışına açmalıyız.

Oda olarak bu konularda çok sayıda çalışma yapıyoruz. El birliğiyle sektörlerimizi güçlü tutacak, istihdam yaratacak çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Şubat ayında TOBB’da Sayın Cumhurbaşkanı ve ilgili Bakanların katılımı ile bir şûra düzenlendi. Orada, Antalya’dan beklentinin 150 bin yeni istihdam olduğu ifade edildi.

Bu rakamın telaffuz edilmesinde turizmden beklentimizin etkisi büyüktür. Açıklanan destekler özellikle turizm ve turizmden etkilenen tüm sektörler için son derece önemli fırsatlar sunmaktadır. Bu fırsatları, İŞKUR ve SGK’dan değerli bürokratlarımız detaylı şekilde anlatacaklar.

Verilecek destekler yüksek sezonu da kapsamaktadır. Dolayısıyla biz, bu sözümüzü yerine getirebiliriz. Daha önce bunu yapmıştık ve İstanbul’dan sonra en fazla istihdam yaratan il olmuştuk. Bu defa yine başaracağımıza inanıyorum.”

Toplantıda daha sonra Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, ve Antalya Valisi Münir Karaloğlu birer konuşma yaparak “İstihdam Seferberliği 2019 Programı”nın önemine vurgu yaptı.

Toplantı SGK İl Müdürü Nejat Deniz ve Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Veli Tekkanat’ın istihdam destekleri hakkında sunumları ve soru-cevapla sona erdi.