Antalya Ticaret ve Sanayi Odası 37.Grup (Restoran, Yiyecek İçecek ve Eğlence Hizmetleri)Meslek Komitesi Nisan ayı olağan toplantısını elektronik ortamda gerçekleştirdi.
Komite üyeleri tarafından, çalışan maaşının bir kısmının işveren yerine İşsizlik Fonu’na yatırıldığı kısa çalışma ödeneğinin, işsizlikteki artışı frenleyen en büyük desteklerden biri olmasına rağmen 31 Mart2021 tarihinde sona erdiği, bunun yanında işten çıkarma yasağının da Mayıs ayı sonunda biteceği hatırlatıldı.
Ancak, pandemi sürecinin halen devam ettiği, ticari hayatın şartlarının daha da zorlaştığı, mali durumu sonradan bozulan ve Kısa Çalışma Ödeneğine ihtiyacı olan firmaların da arttığı ifade edilerek, Kısa Çalışma Ödeneğinin sona ermesi ve işten çıkarma yasağının sona erecek olması ile birlikte yiyecek içecek sektörü çalışanlarının mağdur olacağı, eve ekmek götüremeyecek duruma düşecekleri ifade edildi.
Geçtiğimiz yıl Mart ayında başlayan Covid-19 pandemisinin halen sona ermemesi nedeniyle kantin, kafe, nargile kafe ve yemek işletmelerinin uzun süredir iş yapamadığı belirtilerek, Kısa Çalışma Ödeneğinin bu şartlarda gelir sağlayamayan işletmelere de verilmesi gerektiğini belirten Komite üyeleri, dolayısıyla bu uygulamanın yeni başvuruları da kapsayacak şekilde tekrar hayata geçirilmesi, süresinin de yiyecek içecek sektörünün normal faaliyetlerine başlayıncaya kadar devam ettirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Bu çerçevede, bahse konu önerinin değerlendirilmesi ve gerekli girişimlerde bulunması maksadıyla TOBB aracılığı ile T.C. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na yazı yazılması konusunun Yönetim Kuruluna sunulmasına karar verildi.
Toplantıda, salgın sürecinde kapatılan, ekonomik anlamda oldukça zor günler geçiren ve gelir sağlayamayan restaurant, yiyecek içecek ve eğlence hizmetleri sektör üyelerinden gelen talepler ele alındı.
Virüsün yayılma hızını düşürmek amacıyla sürecin başından beri alınan kapanma tedbirlerinin özellikle restoran ve kafeleri bir hayli zor durumda bıraktığı hatırlatıldı.
Son olarak, Sağlık Bakanlığı Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde yer alan mesafe koşullarına (masalar ve koltuklar arası) göre açık ve kapalı alanlar için ayrı ayrı olacak şekilde %50 kapasite sınırlaması ile mekanda bulunabilecek masa – koltuk sayısı ve aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısı tespit edilerek ve HES kodu sorgulaması yapılarak, 07.00-19.00 saatleri arasında müşteri kabulüne başlandığı belirtildi.
Bu çerçevede, turizm sektörü çalışanlarından sonra en önemli hizmet sektörünün yeme-içme sektörü olduğu vurgulanarak, yeme-içme sektör çalışanlarına aşılama konusunda öncelik verilmesi gerektiği ifade edildi.
Önerinin TOBB aracılığı ile T.C. Sağlık Bakanlığı’na iletilmesi hususunun Yönetim Kuruluna sunulmasına karar verildi.
ATSO Yönetim Kurulu, komitenin önerisiyle ilgili gerekli girişimi başlattı.