ATSO 33.Grup (Motorlu taşıtlar alım ve satımı) Meslek Komitesi Aralık ayı online toplantısında ÖTV oranlarında yapılan değişiklikler ele alındı.
Komite üyeleri 30 Ağustos 2020 tarihinde yayınlanan Resmi Gazete ile ÖTV oranlarında değişiklik gerçekleştiği ve yapılan güncellemeleri dile getirerek ÖTV oranlarının;
• Motor silindir hacmi 1600 cm³’ü geçmeyen, matrahı 85 bin TL’ye kadar olan araçların ÖTV oranının %45,
• Motor silindir hacmi 1600 cm³’ü geçmeyen, matrahı 85 bin TL ile 130 bin TL arası araçların ÖTV oranının %50,
• Motor silindir hacmi 1600 cm³’ü geçmeyen, matrahı 130 bin TL üzeri araçların ÖTV oranının %80,
• Motor silindir hacmi 1600 cm³ ile 2000 cm³ arası, matrahı 170 bin TL’ye kadar araçların ÖTV oranının %130,
• Motor silindir hacmi 1600 cm³ ile 2000 cm³ arası, matrahı 170 bin TL üzeri araçların ÖTV oranının %150,
• 2000 cm³ üzeri motor silindir hacmi olan matrahında sınır olmayan araçların ÖTV oranının %220 olarak uygulandığı ifade edildi.
Üyeler, kurların artmasıyla birlikte %45’lik ÖTV dilimine giren otomobilin olmadığı, hatta %50’lik ÖTV diliminde bile çok az sayıda otomobilin olduğu, birçok otomobilin %60’lık ÖTV diliminde yer aldığını vurgulayarak, günümüzden itibaren otomobil fiyatlarının daha fazla artmasının önlenmesi ve sektörün rahat bir nefes alması amacıyla belirtilen matrah limitlerinin artırılması için düzenleme yapılmasını önerdi.
Komite üyeleri söz konusu önerinin hayata geçirilmesi amacıyla TOBB aracılığıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yazı yazılması hususunun Yönetim Kurulu’na sunulmasına karar verdi.
14 günlük tam kapanma şart
Toplantıda komite üyeleri tarafından, son dönemde Koronavirüs salgınının yayılımında tüm Dünya’da ve özellikle Avrupa’da hızlı bir artış yaşandığı belirtilerek, ülkemizde de vaka ve hasta sayılarında yükseliş görüldüğü dile getirildi.
Koronavirüs ile mücadele kapsamında, 30 Kasım 2020 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde alınan kararlar doğrultusunda, salgınının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, fiziki mesafeyi koruma ve hastalığın yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla, içerisinde bulunduğumuz kontrollü sosyal hayat döneminin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra hayatın her alanına yönelik uyulması gereken kurallar ve önlemler; T.C. Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda belirlenerek 81 ilde uygulanmak üzere İçişleri Bakanlığı tarafından “Yeni Kısıtlama ve Tedbirler Konulu Genelge” ile “Sokağa Çıkma Kısıtlaması Genelgesi”nin yayımlandığı hatırlatıldı.
Salgının seyri, gerekse salgına karşı alınan önlemlerin kapsamı ve süresinin dinamiklerindeki belirsizliklerin, pandemi dönemi problemine ciddi bir başka boyut da eklediği ifade edildi. Bu belirsizlikler, özellikle istihdam kaybı ve uzun dönemli işsizlik ile oluşabilecek beşeri sermaye kaybı, zarar görmüş işletme ve hane halkı bilançoları, salgın döneminde daha yüksek tasarruf yapma eğilimi ve bu eğilimin kısa dönemde talep etkisi, zayıflamış küresel üretim, ticaret ve yatırım ağları ile daha da katlanacağı belirtildi.
Yukarıda belirtilen sorunların önüne geçmek için salgın zincirinin kırılması gerektiğini belirten üyeler, bunun için de en az 14 günlük tam kapanmanın şart olduğunu kaydederek, ülkede en az 14 günlük tam kapanma kısıtlaması önerdiler.
Üyeler önerinin TOBB aracılığı ile Sağlık Bakanlığına ve İçişleri Bakanlığına iletilmesi hususunun Yönetim Kuruluna sunulmasına karar verdi. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu, komitenin önerisi üzerine gerekli girişimleri başlattı.