Antalya Ticaret ve Sanayi Odası 4. Grup (Tarım ürünlerinin işlenmesi ve gıda üretimi) Meslek Komitesi öncülüğünde “Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği” hakkında ilgili sektör mensubu üyelere yönelik bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, Veteriner Hekim İbrahim Şimşek ve Ziraat Mühendisi Cevdet Metin’in sunumuyla gerçekleşen toplantıya yoğun ilgi oldu.
Toplantının açılışında bir konuşma gerçekleştiren Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı M.Cihangir Deniz; “Yönetmelik kapsamında gıda satış yerlerinin sorumlulukları bir miktar genişletilmiştir. Son tüketiciye sunulacak olan hazır ambalajlı gıdalarda bazı bildirimler zorunlu hale gelmiştir. Ayrıca toplu tüketim yerlerinde menü, yazı tahtası gibi araçlarla gıdanın adı, alerjen madde bilgisi, alkol ve domuz kaynaklı bileşen kullanımı gibi bilgilerin son tüketiciye sunulması zorunlu hale getirilmiştir.” dedi.
Antalya cazibe unsuru olmalı
Deniz, Antalya’da gıda alanında sunum, hijyen ve kalitede daha fazla ilerleme kaydetmek gerektiğine işaret ederek sözlerini şöyle sürdürdü; “Antalya gıda ürünleriyle, restoranlarıyla, pastaneleriyle, yerel lezzetleriyle de bir cazibe unsuru olmalıdır. Bu kentin gıda ürünlerini iyi paketleme ile birer turistik hediyelik eşya haline getirmeliyiz. Avrupa’da tek bir yemeği ya da ürünü ile meşhur restoranların önünde sıra bekleyen insanlar görürsünüz. Hollanda’ya Fransa’ya gidenler peynir almadan gelmezler. Bizim topraklarımız da müthiş bir zenginlik barındırmaktadır. Turiste hitap edecek ürünümüz fazlasıyla vardır, bize düşen bu zenginliği istenen ve aranılan hale getirip doğru bir şekilde sunmaktır. Lezzetiyle, ambalajıyla, etiketiyle öyle ürünler sunmalıyız ki, turist o ürüne güvenmeli ve o lezzete ulaşmak için otelinden çıkıp kente inmelidir.”
Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri de, 1 Ocak 2020 itibariyle yürürlüğe giren ‘Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği’ ile de gıdaların etiketlenmesi, gıda hakkında bilgilendirme ile ilgili genel kurallar, gereklilikler ve sorumluluklar hakkında katılımcılara detaylı bilgi aktardılar.