40.Grup (Sigortacılık) Meslek Komitesi, ülke genelinde sigorta acenteleri sayısının arttığına dikkat çekerek sınırlandırılması önerisinde bulundu. Komite ayrıca yurt dışı fuarlar için sektör üyelerine de fuar desteği verilmesini istedi.
Komite üyeleri, 2015 yılında Sigorta Acenteleri İcra Komitesi (SAİK) tarafından yaptırılan çalışma ile sigorta acentelerini taşıma kapasitesinde olması gereken ideal acente sayısının en fazla 11.000 olduğunun bilimsel olarak tespit edildiğini belirterek, buna karşın Türkiye’deki toplam acente sayısının 16.000 civarında olduğu hatırlattılar.
Bu durumunun acente enflasyonuna yol açtığı, acentelerin işlerini olumsuz etkilediği ve mevcut acente sayısı göz önüne alınarak acente sayısının sınırlandırılması için bir çalışma yapılması gerektiğini ifade eden komite üyeleri, brokerler, banka şubeleri ve özel kanunla sigortacılık yapan tüm sigorta satış kanallarının sigorta aracıları enflasyonuna olumsuz etki yaptığını da hatırlattılar.
Bundan sonraki levha kayıtlarının bölgesel olarak ihtiyaca istinaden yeni poliçe satışları ile pazarı büyütecek projelerle gelen acentelik taleplerinin değerlendirilmesi gerektiği söyleyen komite üyeleri, öncelikle yeni tesis edilecek acentelerin ve diğer sigorta aracılarının (brokerler, bankalar ve özel kanunla yetki verilmiş diğer aracılar) zorunlu trafik sigortası haricinde pazar büyüklüğünü artıracak projeler getirmesi halinde yeni levha kaydı yapılmasının uygun olacağını dile getirdiler.
Örneğin, sigorta şirketlerinde olduğu gibi her branş için yangın, kaza, nakliyat, vb. ayrı ayrı levha kaydı oluşturulması gerektiğini vurgulayan komite üyeleri, böylelikle uzman olmadan tüm branşları satmak yerine uzmanı olduğu branşlarda daha bilgili ve donanımlı olarak poliçe satması durumunda sigorta pazarı büyüklüğünün artacağını öne sürdüler.
Komite üyeleri, Türkiye İstatistik Kurumunca her yıl tespit edilen nüfusa göre il ve/veya ilçelerde, eczaneler ile motorlu taşıt sürücü kursları açma izni verildiğini hatırlattılar ve sigorta acenteleri için de bu tür bir uygulamanın yapılabileceğini belirttiler.
Eczacılar ve sürücü kurslarındaki mevzuatlar da dikkate alınarak, sigorta acenteleri, brokerler ve şubelerde dahil tüm aracılar için yukarıda belirtilen konularda dahil edilerek ve SAİK tarafından sigortacılık sektöründeki tüm taraflar bir araya getirilerek 5684 Sayılı Sigortacılık Kanununda değişiklik yapılması konusunda bir çalıştay yapılabileceğini anlatan komite üyeleri, varılacak ortak mutabakatla da kanun değişikliği yapılması için çalışmaların bir an önce başlatılmasını önerdiler.
Komite üyeleri, bu çerçevede, yukarıda bahsedilen önerilerin değerlendirilmesi ve gerekli girişimlerde bulunulması maksadıyla TOBB Sigortacılık Müdürlüğü’ne iletilmesini istediler.
SEKTÖRE FUAR DESTEĞİ VERİLMELİ
Odamız 40.Grup (Sigortacılık) Meslek Komitesi üyeleri, daha önceki toplantılarda ele aldıkları KOSGEB desteği ve TOBB işbirliğiyle bir çok sektöre T.C. Ticaret Bakanlığının hazırlamış olduğu ‘Milli Katılım Organizasyonu Düzenelenecek Fuarlar Listesi’ndeki fuarlara katılım, ziyaret ve yurt dışı iş gezilerinde destekler verildiği, ancak sigorta sektörüne böyle bir desteğin olmadığını tekrar dile getirdiler.
Çeşitli tarihlerde birkaç Avrupa kentindeki sektörle ilgili fuarlara katılım için destek taleplerinin TOBB aracılığıyla T.C. Ticaret Bakanlığı’na iletildiğini ancak olumlu-olumsuz bir yanıtın gelmediğinden yakınan komite üyeleri, bu durumun hem sektör ve hem de Odamız adına üzüntü verici bir durum olduğunu, konunun önemine binaen her yıl Ekim ayı içinde Almanya’nın Dortmund şehrinde düzenlenecek olan “DKM Dortmund – Finans ve Sigorta Endüstrisi İçin Uluslararası Ticaret Fuarı”nın 2020 Yılında Milli Katılım Organizasyonu Düzenlenecek Fuarlar Listesine dahil edilmesi için gerekli yasal düzenlemenin yapılması konusunda TOBB aracılığıyla T.C. Ticaret Bakanlığı nezdinde tekrar gerekli girişimlerde bulunulmasını önerdiler.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu komitenin istek ve önerilerine olumlu bularak gerekli girişimleri başlattı.