ATSO Başkanı Davut Çetin ve Başkan Yardımcısı M.Cihangir Deniz, Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 10’uncusu düzenlenen Antalya Kitap Fuarı‘nın açılış törenine katıldı.
Antalya Kitap Fuarı Cam Piramit’te törenle açıldı. Törene Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Onur Konuğu Yazar Doğan Hızlan ile belediye başkanları, sivil toplum kuruluşlarının başkanları ve çok sayıda kitapsever katıldı.
Fuarın açılışında bir konuşma yapan Davut Çetin, “ATSO Başkanı olarak çok sayıda etkinlik ve fuar açılışına katılıyorum. Kitap fuarları beni en fazla heyecanlandıran etkinliklerin başında geliyor.
Bugün sizlerle bu heyecanı paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Öncelikle, bizleri kitapla buluşturan değerli yazarlarımıza, bu etkinliğin Antalya’ya kazandırılması ve devamlılığının sağlanması noktasında emek veren değerli Başkanlarımıza, kitap fuarlarına yoğun katılımla ilgi gösteren değerli Antalyalılara teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası olarak kültür ve sanatı Türkiye’nin ve Antalya’nın gelişmesinin stratejik faktörü olarak, değişimin anahtarı olarak kabul ettiklerini vurgulayan Davut Çetin şunları kaydetti;
“Bu vizyon doğrultusunda önemli adımlar da atmış durumdayız. Eski hizmet binamızı bir kültür ve sanat merkezi olarak kentimize kazandırdık. Antalya tarihine ve kültürüne ışık tutan kitapların satın alınabileceği bir kafemiz var. Kaleiçi’nde tarihi bir evi restore ederek sergilere ev sahipliği yapan bir mekan haline getirdik.
Çünkü 15 milyon düzeyinde yabancı ziyaretçiye ev sahipliği yapan Antalya’mızın artık sıradan bir kent anlayışı ile devam etme lüksünün kalmadığının bilincindeyiz. Antalya’nın bir müzeler kenti, uluslararası sergiler kenti, kültürel fuarlar kenti olması gerekiyor. Dünyanın dört bir yanından gelen insanları ağırlayan bu kentin çok daha büyük kültür etkinliklerine ev sahipliği yapması gerekiyor. Antalya’nın her yerinde kütüphaneler, kültür kafeler açılması gerekiyor. Kitap fuarı, bu vizyona destek veren temel unsurlarından birisidir.
Kitap fuarı herhangi bir sergi değildir. Yazarlarla söyleşiler bir magazin etkinliği değildir, düşünsel derinlik arayışıdır. Buradaki etkinlik bir fuarın, sosyal etkinliğin ötesindedir. Çünkü Antalya’nın kitaplarla, kültür ve sanatla yaratacak derinliğe, zihniyet değişikliğine, iyiliğe, güzelliğe ihtiyacı vardır. Kitap kültürünün kentleşme anlayışımızı, siyaset kültürümüzü, ticaret kültürümüzü, görev ve hizmet kültürümüzü değiştirmesi, geliştirme gücü vardır. Önemli olan buradaki iklimi hayatın her alanına yansıtabilmektir. Bu nedenle Antalya’nın, özellikle genç neslin kitaba ve kitap fuarlarına gerçek değerini vermesi gereklidir.
Gençlerimiz kendilerini eğitim sistemimizin bir sorunu olan tek bir ders kitabı ve test kitabı sarmalından kurtarmalıdırlar. Dünyaya daha geniş pencereden bakacakları, ufuklarını açacak eserlerle de buluşmalıdırlar. Bu noktada hem eğitimcilerimize hem de anne ve babalara büyük görev düşmektedir.
Bu güzel topluluk, değerli yazarlarımız, gençler ve kitapların yarattığı güzellik bana bu konuda ümit ve güven vermektedir. 10 yıldır bu fuarı yapan ve bugünlere gelip gelişmesine büyük katkılar koyan Başkan Muhittin Böcek’e çok teşekkür ediyorum. Bu duygu ve düşüncelerle kitaplarla yaratılan bu güzellikte emeği geçenlere teşekkür ediyor, fuarın tüm katılımcılar için faydalı olmasını diliyorum.”