48.Grup (Eğitim faaliyetleri) Meslek Komitesi, KOBİ Değer Kredisi’ne başvuran şahıs firmalarından istenen kefalet talebinin iptal edilmesi isteğine olumlu karşılık alınamadığı için sorunu Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na iletme kararı aldı.

Meslek Komitesi tarafından daha önceki toplantılarında KOBİ Değer Kredisi’nin (KGF destekli) Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin (KOBİ) finansman sorunlarının giderilmesine katkı sağladığı ifade edilerek, kobilerin finansman sorunlarının giderilmesi maksadıyla hayata geçirilen Değer Kredisi’nin başvuru koşullardan olan şahıs firmalarından istenen kefalet talebinin iptal edilmesi önerilmişti.

Komite üyeleri, TOBB aracılığıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kredi tahsis süreçlerinin kredi verenler tarafından yürütüldüğünü bildirdiğini, taleplerinin kredi verenler ile protokol imzalayan Kredi Garanti Fonu A.Ş. ile ilgili bankalara iletilmesinin önerildiğini belirttiler.

Bu doğrultuda, taleplerini bir yazı ile Kredi Garanti Fonu A.Ş.’ye ilettiklerini anlatan komite üyeleri, Kredi Garanti Fonu A.Ş.’den alınan cevabi yazıda, “Hazine Destekli KGF Kefaletleri ile ilgili olarak yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararları ve Hazine ve Maliye Bakanlığı ile yapılan protokoller kapsamında kredi verenler ile kurumları arasında yapılan protokollerdeki uygulama esasları doğrultusunda Hazine Destekli Kefalet işlemlerinde tercihin kredi veren tarafından serbestçe belirlendiği ve kredi verenlerin açık kredi niteliğinde kullandırım yapamadıkları” şeklinde bir ifadenin yer aldığını bildirdiler.

Bu kapsamda, Hazine Destekli KGF kefaleti ile kredi kullanmak isteyen şahıs firmalarından kredi verenler tarafından yukarıda bahsedilen uygulama kapsamında işlem yapılması gerektiğinin bildirildiğini hatırlatan komite üyeleri, kefalet uygulaması düzenlenmesinin sözleşme serbestisi ilkesine göre belirlendiği, bahse konu hususa ilişkin ilgili mevzuatta bir koşul ya da kısıtlama bulunmadığı ve kredi tahsis süreçlerinin kredi verenler tarafından yürütüldüğünün anlaşıldığını ifade ettiler.

Komite üyeleri, bu doğrultuda, Değer Kredisi’nin başvuru koşullardan olan teminat talebinin tek yetkilisi olan limited şirketlerinden talep edilmeyip şahıs firmalarından talep edilme nedenlerinin tarafımıza bildirilmesi maksadıyla Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na bir yazı yazılmasını istedi.

OKUL ÖNCESİ SERVİS

Komite üyeleri, UKOME Genel Kurul kararı gereği; Muratpaşa, Konyaaltı, Kepez, Döşemealtı ve Aksu ilçeleri için 327 adet tahditli C plaka dağıtımının UKOME Genel Kurulu’nun huzurunda ve gözetiminde yapılacağı ve bahse konu plaka bedelinin 70.000.-TL (KDV hariç) olacağını bildirerek bu kapsamda da öğrenci, personel ve ücretsiz müşteri servis taşımacılığı yapan taşımacılara C plaka tahdidi getirileceğinin belirtildiğini vurguladılar.

Yeni servis yönetmeliğine uygun olarak servis hizmeti veren okul öncesi eğitim kurumlarının bünyelerinde çalışan şoförlerin ve rehber personelin eğitimlerinin olduğu, hali hazırda tüm servislerin emniyetin denetiminden geçtiği ve denetim kartlarının alındığı dile getiren komite üyeleri, geçtiğimiz dönemlerde taşımacılık hizmeti satın alınarak yapılan taşımacılık faaliyetinde çeşitli sorunlar yaşandığını da hatırlattılar.

Okul öncesi eğitim kurumlarının kendi araçları ve bünyesinde çalıştırdıkları SGK’lı personelleri ile bu hizmeti vermelerinin çocukların velileri ve çocuklar açısından daha doğru olacağı ifade eden komite üyeleri, bu kapsamda, taşımacılık faaliyetini kar elde etmek için yapmayan okul öncesi eğitim kurumları tarafından başka bir yerin taşımacılığını yapmayacaklarına dair gerekirse taahhüt verilebileceğini belirterek, okul öncesi eğitim kurumlarının bahse konu uygulamadan muaf tutulmasını bu maksatla Antalya Büyükşehir Belediyesi UKOME Şube Müdürlüğüne yazı yazılmasını önerdi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu, komitenin isten ve önerilerini yerinde bularak gerekli girişimlere başladı.