Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın vizyon projelerinden “ATSO İnovasyon ve Business Center” projesi hayata geçiriliyor.
Başkan Davut Çetin, ATSO Haziran Meclisi’nde projeyle ilgili şunları kaydetti:
“Geçen yılı İnovasyon yılı ilan etmiştik, bu yıl hedefi büyüttük ve Antalya 4.0’a başladık. Geçen yıl bir inovasyon merkezi yapalım diye bir hedef koymuştuk. Daha sonra ATSO personeli inovasyon yarışmasından bir de Business Center fikri çıkmıştı. Bildiğiniz gibi, dünya ekonomisi artık internet üzerinden çalışan bir ekonomi olmaya başladı. İnsanlar ticareti evde oturduğu yerde yapıyor. Bu nedenle dünyada saatlik ofis kiralama, ofis paylaşma modelleri ortaya çıktı. Genç üyelerimiz, e-ticaret yapan üyelerimiz, işini yeni kuran üyelerimiz iş görüşmesi için ofis ortamına ihtiyaç duyabilirler. Bu nedenle biz bir yerimizi bu tür üyelerimize randevu sistemiyle kullandırmayı planlıyoruz.
Bununla birlikte üyelerimizin ihtiyaçlarına cevap vermek ve yeni ürün geliştirmeyi teşvik etmek üzere bir de inovasyon merkezini buna ekliyoruz. Antalya’da metal, elektronik, plastik gibi alanlarda çalışan birçok üyemizin yeni ürün geliştirecek ekipmanı yok. Numune veya prototip yapmak isteyen bazen Antalya’da yapamıyor, İstanbul’a gitmek zorunda kalıyor. Sanayide birisine gidip bir numune yapmak istiyorum dediğinizde, bazen kaç tane, miktarı ne olacak diyenler oluyor. Bazı üyelerimiz bir kez kullanacağı bir cihaza para vermek istemiyor ve işten vazgeçiyor. Bu nedenle inovasyon merkezimizde bir teknik atölye de yapacağız.
Kuluçka merkezi
Burada üç boyutlu yazıcı, güçlü bilgisayar, masaüstü CNC, lazer kesici, maker seti gibi bir ekipman ve donanımla bir inovasyon ve tasarım merkezine dönüştüreceğiz. Bu merkez aynı zamanda start up projelerinin destekleneceği bir kuluçka merkezi halini de alacak. Bildiğiniz gibi dünyada teknoloji bu modellerle gelişiyor. Kuluçka merkezi ve start up projeleriyle yeni ürünler çıkıyor. Türkiye’de birkaç örneği var, bazıları üniversitelerin içerisinde. Burada bizim üyemiz çok daha hızlı hizmet alacaktır.
Bu konuda Rasim bey başkanlığında bir ekip mesai verdi ve güzel bir proje ortaya çıktı. İlk aşamada dört konu belirlendi. Bunlar mekanik, elektronik, yazılım ve tasarım olacak. Güçlü bilgisayar sistemi genç girişimcilere daha kolay yazılım geliştirme imkanı verecektir. Bugün Antalya olarak halen 1 milyar dolar civarında ihracat yapıyoruz. Oysa Antalya yazılım ihracatında gelişse, tarım ve sanayiden daha fazla yazılım ihracatı yapabiliriz. Aynı şekilde her sektörde artık tasarım gerekiyor, mimarlık, mobilya, tekne yapımından, ambalaj tasarımına kadar her alanda tasarım gerekiyor. Merkezimizde tasarım programlarına abonelikle bu konuda da imkan sağlanabilecek.
Bu merkez aynı zamanda yeni fikri olan, inovasyon yapan üyelerimizi de bir araya getirecek ve bir inovasyon ağı oluşturacağız. Daha sonra burada uzmanlık eğitimlerinin de verilmesi mümkün olacak. Örneğin tekstil grubumuz yapay zeka ve robot mühendisliği eğitimi yapmalıyız diyor. Gerçekten güzel öneri, burada yapabileceğimizi düşünüyorum. Mimarlık grubumuz, bilgisayar destekli tasarım eğitimi verilmesini öneriyor, merkez bunu da yapabilir.
İnanıyorum ki, bu merkez daha büyük başka projelerin de önünü açacak ve Antalya ekonomisine yeni ürün desteği veren bir merkez olacaktır. Şimdiden emeği geçen bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum. Daha henüz proje aşamasındayız, TÜBİTAK gibi kurumlardan destek alabiliriz. Mekân hazırlığı gibi çalışmalar olacak. İnşallah 29 Ekim’de bunun açılışını da yapmış oluruz diye ümit ediyorum. Bu projeye katkı verebilecek firmalarımız, ihtiyaç duyan üyelerimiz şimdiden ilgilensinler. Hatta inovasyon merkezine destek olacak firmalarımızı da bekliyoruz. Yeni ürün geliştirme, tasarım konularında çalışanlar bu merkezin ağına dahil olsunlar. Endüstri 4.0 çağının gençleri gelip burada icat yapsınlar, tasarım yapsınlar. Bu hizmet binamız aynı zamanda bir eğitim ve yenilik merkezi olsun. Eğer bu projeyi güzel bir şekilde başarabilirsek, gurur duyacağımız bir iş olacağına inanıyorum.”