Şubat ayı enflasyon oranlarını değerlendiren ATSO Başkanı Ali Bahar, depremin bölgede iş gücü ve sevk zincirine etkisine dikkati çekti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023 Şubat ayı enflasyonunun beklentilere paralel şekilde olduğunu kaydeden Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, aylık olarak TÜFE’de yüzde 3,15, Yİ-ÜFE’de yüzde 1,56, yıllık ise TÜFE’de yüzde 55,18, Yİ-ÜFE’de yüzde 76,61 olduğunu bildirdi.

EN YÜKSEK ARTIŞ GIDA VE İÇECEK GRUBUNDA

Enflasyonda baz etkisine bağlı düşüşün devam ettiğini dile getiren Başkan Bahar, “Başta gıda olmak üzere birçok üründe aylık fiyat artışlarının halen yüksek düzeyde gerçekleştiği görülmekte. Enflasyona en fazla etkiyi aylık yüzde 7,36, yıllık yüzde 69,33 artışla gıda ve içecek grubu yapmıştır. Gıda grubu dışında aylık enflasyonda ulaştırma, eğitim, lokanta ve otel, yıllık enflasyonda ise konut, ulaştırma, lokanta ve otel grupları daha etkili olmuştur. TÜİK verilerine göre yıllık enflasyon giyimde yüzde 21,69, kiralarda yüzde 57,74 olarak gerçekleşmiştir” dedi. Şubat ayında yaşanan en büyük artışın yüzde 24,56 ile sebzede olduğunu dile getiren Başkan Bahar, “Bunu yüzde 14,47 ile şarap ve yüzde 10,47 ile taze meyveler izlemiştir. En fazla düşüş ise yüzde 4,40 ile kadın giyimde olurken bunu yüzde 2,10 ile veri işlem ekipmanı ve yüzde 1,92 ile çocuk giyim izlemiştir” diye konuştu.

ÜRETİM VE SEVK ZİNCİRLERİ KIRILDI

Döviz kurundaki yatay seyir, küresel enerji fiyatları düşüşü, sanayi doğal gazı ve elektrik tarifelerindeki indirimlerin enflasyona olumlu yansıdığını kaydeden Başkan Bahar, “Yİ-ÜFE tarafında aylık yüzde 1,56 artışta gıda, demir-çelik, çimento, elektrikli teçhizat grupları,  yıllık yüzde 76,61 enflasyonda gıda, çimento gibi mineral ürünler ve enerji grubu daha etkili olmuştur” dedi. Yaşanan büyük deprem felaketinin can kayıpları ve göç gibi birçok etkisi olduğunu belirten Başkan Bahar, “Bununla birlikte özellikle tarım ve gıda sektörlerinde önemli olan bölgede üretim, sevk zincirlerini de kırmıştır. Depremin enflasyona etkisi henüz sınırlı düzeyde kalsa da bölgede iş gücü tedarikinin ve sevk zincirinin yeniden kurulmasının hızlı bir şekilde gerçekleşmesi acil bir sorun olarak karşımızdadır” diye konuştu.

MALİYET DÜŞÜRÜCÜ ÖNLEMLER ALINSIN

Döviz kurundaki yatay seyre rağmen enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları enflasyon düşüşüne yeterli katkıyı vermediğini dile getiren Başkan Bahar, “Tarım ve gıda üretiminde kuraklığın etkisi 2022 son çeyrek büyüme rakamına da yansımış bulunmaktadır. Hayvancılık sektöründeki sorunlar et fiyatlarında hızlı bir artışa yol açmıştır” dedi. Başta çalışanlar olmak üzere toplumun tüm kesimlerini etkileyen gıda enflasyonuna karşı önlemler alınması gerektiğinin altını çizen Başkan Bahar, “Su kullanımı başta olmak üzere tüm alanlarda üretimi artırıcı, maliyetleri düşürücü önlem ve desteklerin hızla devreye alınması gerekli görünmektedir. Doğru ürüne, doğru destek ve uygulama için sektörlerle sürekli istişarenin her zamankinden daha fazla önem kazandığına da işaret etmek istiyorum” diye konuştu.