Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Fatih Kabadayı, Türkiye’nin dünyada tarımsal üretimde ilk 10 ülke arasında olduğunu söyledi.
“Tarım ve Seracılık Değerlendirme Toplantısı”, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Sadri Şensoy başkanlığında ATSO Başkan Yardımcısı Fatih Kabadayı ve Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Pakalın, Aksu, Döşemealtı, Kepez, Konyaaltı ve Muratpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürleri, Mesleki ve Teknik Eğitim Şubesinden Sorumlu Şube Müdürleri ve Sektör Temsilcilerinin katılımı ile ATSO Atatürk Konferans Salonu’nda yapıldı.
Toplantının açılışında bir konuşma yapan ATSO Başkan Yardımcısı Fatih Kabadayı, “Biz, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası olarak bilginin, ticaretin, başarının paylaşıldıkça çoğaldığına inanan bir kurumuz. O nedenle bu tarz etkinlikleri çok kıymetli buluyor, imkanlarımız ölçüsünde destek vermeye çalışıyoruz. Bu vizyon doğrultusunda da Antalya’mızın tüm kurumları ile iş birliği içerisinde olma arzusundayız” dedi.
Türkiye’nin dünyada tarımsal üretimde ilk 10 ülke arasında olduğunu vurgulayan Başkan Yardımcısı Fatih Kabadayı şunları kaydetti;
“2022 yılı itibariyle 35 milyar dolara yaklaşan düzeyde tarımsal ihracatımız var. Bunun 11 milyar dolarlık kısmını hububat, bakliyat ve yağlı tohum ihracı ile gerçekleştirdik. Türkiye örtüaltı tarım üretiminin %48,5’ini gerçekleştiren ilimiz son yıllarda artan yatırımlarla bu alandaki liderliğini korumaktadır. Antalya sadece örtü altı meyve ve sebze alanında değil, aynı zamanda süs bitkileri, portakal, muz, nar, avokado gibi ürünlerde, tıbbi bitkilerde, fide ve tohum üretiminde ilk sırada yer almaktadır, hatta badem gibi ürünlerde de artık iddialı bir bölgeyiz.
Tarım sektörümüzde olumlu gelişmelere rağmen yapısal sorunlarımız da çok sayıdadır. Tarımda genç girişimci ve çalışan yetersizliği ciddi bir konudur. Gençler kırsal kesimde üretime ve çalışmaya meyilli değildir. Küçük üreticilerin kooperatif veya üretici birliği örgütlenmeleri bizim bölgemizde yetersiz kalmıştır.
Antalya’nın bir yapısal sorunu da lojistik altyapısının zayıf olmasıdır. İlimizin demiryolu ve otoyol bağlantısının olmaması, deniz yolu taşımacılığımızın zayıf ve pahalı olması gibi sorunlara rağmen Antalya’nın kaydettiği ilerleme kuşkusuz önemli bir başarıdır.
Lojistik altyapısı dışında son dönemde girdi maliyetlerinde artış tarım üreticimizi ciddi ölçüde zorlamıştır. Tarım ihracatımızda da maliyet artışlarından şikayetler artmaktadır. Son dönemde Bakanlığımıza bağlı laboratuvarların analiz ücretleri de yakınma konusudur. Bir ürün analiz ücreti 5-6 bin liraya kadar çıkmıştır. Bazen bir TIR’da 4-5 ürün bulunduğu için bir TIR’ın analiz maliyeti ihracatı olumsuz etkileyen boyutlara çıkmaktadır.
Antalya son yıllarda tarımsal teknoloji alanında da hızlı bir ilerleme kaydetmiştir. Ülkemizdeki 20 adet tarımsal araştırma merkezinin 10’u Antalya’dadır. İklimlendirme, sera ekipmanları ve tarım teknolojileri alanında dünyaya hem ürün hem know-how ihraç ediyoruz.
Odamızın da tarım alanında bazı projeleri mevcuttur. “ATSO Tarım Teknolojileri Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi” başlıklı projemiz Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’ndan yatırım desteği almaya hak kazandı. Bu proje ile tesis edeceğimiz dikey tarım teknoloji ve ARGE merkezimizde, verimliliğin artırılmasına yönelik araştırmalar yapılacak, tarımsal otomasyon ve yazılımların geliştirilmesine de olanak sağlayacağız.
Diğer taraftan, Odamız eğitim faaliyetlerini yürüttüğümüz ATSO Akademi çatısı altında tarım konusunda da çeşitli eğitimler düzenlemiştir. İyi tarım uygulamaları, Tarımda Dijitalleşme ve Yapay Zeka, Tarımda Verimli Kaynak Kullanımı, düzenlediğimiz seminer ve eğitimlere birer örnektir. 2023 yılı içerisinde de benzer eğitimleri işbirliği içerisinde gerçekleştirmeye devam edeceğiz.
ATSO, 2021-2024 Stratejik Planı ile “dijital tarım” ve işletmeleri dijitalleşmeye yönlendiren “yapay zeka” odaklı projeler başlatılmıştır. Bu projelerden biri de Dijital Tarım Akademisi’dir.
Önümüzdeki süreçte ATSO’nun gündemi yeni fikirler, yeni projeler olacak. Farklı düşünen, kentine, ülkesine katkı vermek isteyen herkese kapılarımız sonuna kadar açık olacak. Bu duygu ve düşüncelerle tüm katılımcılarımıza tekrar hoş geldiniz diyor ve hepinizi saygı ile selamlıyorum.”
Türkiye’nin ilk Tarım Eğitim Merkezi Antalya’ya açılacak
Milli Eğitim Bakanı Yardımcısı Sadri Şensoy, Türkiye’nin ilk Tarım Eğitim Merkezinin Antalya’nın Aksu ilçesinde açılacağını belirterek, “Bu merkez Türkiye’de ilk olacak. Eğitim, araştırma, teknoloji ve ayrıca öğrencilerin kullandığı uygulama alanı olacak” dedi.
Şensoy, yaklaşık 2-3 ay önce Aksu’da Tarım Eğitim Merkezinin hazırlık çalışmasının ilk adımlarını atmaya başladıklarını bildirdi. Hollanda’ya yaptıkları ziyaretin ardından bahçe bitkileri merkezi benzerinin Türkiye’de kurulması noktasında çalışmalarının olduğunu ifade eden Şensoy, “Bunu Antalya’da Aksu’da 11 dönümlük arazide yapılabileceği bilgisine ulaştık. Antalya’nın bu işi hak ettiğini düşünerek ilk uygulamayı Aksu’da yapmaya karar verdik. Bu merkez Türkiye’de ilk olacak. 4 ana başlık altında olacak. Eğitim alanı, araştırma alanı, teknoloji alanında ise sektörün önde gelen firmalarının teknolojilerinin sergilediği aynı zamanda kuluçka merkezi olacak. Ayrıca öğrencilerin kullandığı uygulama alanı olacak. Hem öğrenci eğitimi hem de bu konuda vatandaşımıza eğim verdiğimiz halk eğitim merkezi olacak. Buna ilk Antalya’da başlıyoruz, daha sonra Bursa’ya bir merkez açacağız. Hayvancılıkla ilgili bu formatta merkezler kuracağız. Ardahan, Balıkesir ve Konya’yı düşünüyoruz. Antalya bu işin ilk yürütüldüğü merkez olacak” diye konuştu.
“Merkez, sektörle birlikte yürüyecek”
Bu merkez çerçevesinde seracılık ve fide konusuna ağırlık vereceklerinin altını çizen Şensoy, “Önümüzdeki ay içinde Hollanda’da en büyük seraya sahip olan sektör temsilcileri Ankara’ya gelecek. Bu sürecin kullanılmasına danışmanlık yapacaklar. Çok modern bir yapı olacak ve son teknoloji kullanılacak. Eğitim alan çocuklar çok şanslı olacak. Bu merkezi sektörle birlikte yürütmeyi düşünüyoruz. 2018 yılından itibaren Milli Eğitim Bakanlığında mesleki ve teknik eğitim değişiklik yaşanmaya başladı. Bakanımız mesleki eğitimin sektörden bağımsız yürümeyeceğini belirterek, her alanda her sektörde protokoller yaptı. 2018 yılından beri mesleki eğitimde çok yol alındı. Burada izlenen yolu tarım ve hayvancılık alanında ilerleyeceğiz. 2006 yılına kadar tarımla ilgili eğitim veren okullar Tarım ve Orman Bakanlığındaydı. 2006 yılında Milli Eğitim Bakanlığına geçti. 2021 yılında 123 okulumuz ve 9 bin 200 öğrencimiz vardı. Bir yıl içinde bu sayısı 146’ya çıkartıp, öğrenci sayımız 10 bin 500’e yükseldi. Hem okul hem öğrenci sayısını artıracağız” şeklinde konuştu.
Yapmayı düşündükleri yerin kampüs şeklinde olacağını aktaran Şensoy, “4 ana kısımdan oluşacak. Eğitimin yanında ikinci bölümde Ar-Ge birimi, teknoloji kısmında teknolojilerin sergilendiği yer olacak. Antalya’da sektör temsilcileriyle orada, bir arada çalışacağız. Uygulama alanında 17 dönümlük bir arazimiz olacak. Hızlı şekilde sürece gireceğiz. Amacımız buraya aldığımız öğrenciler mesleki ve teknik eğitimde Türkiye’de yüzde 50 dilim denilen akademik başarısı çok yüksek düzeyde öğrenci alan okul konumuna getirmeye çalışacağız. Pansiyonu da olacak, dışarıdan da öğrenciler gelecek. Üniversiteden kopuk olmayacağız, sürecin içinde olacaklar” ifadelerine yer verdi.
Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Nazan Şener, seracılıkta teknolojinin en üst seviyesinde Antalya’da kurabilmeyi hedeflediklerini dile getirerek, “Tohumun başlangıcından sahaya ulaşmasına kadar alanda eğitim alan gençlerimiz olsun. Antalya’da lojistik alanı ve laboratuvar alanı ihtiyacı var. Bu alanları en doğru şekilde kurgulayarak, programlarını yazarak yeni döneme öğrencilerle başlamak en büyük hedefimiz olacaktır. İş birliği içinde yol haritamızla yürüyeceğiz” ifadelerini kullandı.
İnşaat Emlak Genel Müdürü Umut Gür, Milli Eğitim Bakanlığının önde olan kısmı eğitim olduğunu belirterek, “‘İnşaat neden büyük?’ denilirse. Türkiye’de 140 bin civarında binamız var, 200 bin civarında da arsamız var. Türkiye’nin her yerinden taşınmazlarımızı yönetmeye çalışıyoruz. Eğitim için mekan önemli, sahada işler yürürken belirli düzen içinde olması gerekir” açıklamasında bulundu.
Tarım ve Orman İl Müdürü Gökhan Karaca, tarımın başkenti olmakla her zaman gurur duyduklarına değinerek, “Dünyadaki gıda krizi ortamda, biz tarımda daha fazla bilim kullanmalıyız. Biz önümüzdeki yıllarda tarımsal üretimi bilimi kullanarak yapamazsak, büyük sıkıntılar yaşarız. Yapılan protokolle elimizden gelen desteği vereceğiz” dedi.
ATSO Başkan Yardımcısı Fatih Kabadayı ve Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Pakalın toplantı sonrası Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Sadri Şensoy’u konuk ederek, Oda çalışmaları hakkında bilgiler verdi.