ATSO 48.Grup (Eğitim faaliyetleri) Meslek Komitesi, Temmuz ayı olağan toplantısını elektronik ortamda gerçekleştirdi.
Komite üyeleri toplantıda, Sağlık Bakanlığı tarafından
hazırlanan ve 9 Temmuz 2020 tarihinde güncellenen “COVID-19 Salgın Yönetimi ve
Çalışma Rehberi”ndeki 43.Madde’de yer alan “Kreşlerde, Gündüz Bakımevlerinde ve
Okul Öncesi Eğitim Kurumları’nda Alınması Gereken Önlemler” konusu hakkında
bilgi alışverişinde bulundu.
Üyeler, “Çalışanlara Yönelik Önlemler” başlığı altında belirtilen “Ateşi veya semptomu olan personel COVID- 19 açısından değerlendirilmek için sağlık kurumuna yönlendirilmelidir.” ifadesinin kullanıldığını belirtti.
Ateşi veya semptomu olan personelin sağlık kurumuna gittiğinde sağlık kurumu tarafından “Soğuk Algınlığı” denilerek personele Covid-19 test yapılmadığını belirten üyeler, bu sebeple “Ateş veya herhangi bir semptomu” ile sağlık kurumuna başvuracaklar için “Kreşlerde, gündüz bakımevlerinde ve okul öncesi eğitim kurumlarında çalışan personele başvurduğu sağlık kurumu tarafından ücretsiz COVID-19 testi yapılması” cümlesinin eklenmesini talep etti.
Toplantıda söz konusu önerinin TOBB aracılığı ile Sağlık Bakanlığı’na iletilmesi hususunun Yönetim Kuruluna sunulmasına karar verildi.
Sektörün talepleri
Toplantıda Haziran ayında komite tarafından alınan karar hatırlatıldı: “Covid-19 salgın önlemleri kapsamında ilk olarak kapatılan sürücü kursları, özel okullar, muhtelif kurslar, özel anaokulları, özel kreş, gündüz bakımevi ve çocuk kulüpleri ve diğer eğitim kurumlarının, birçok sektörde olduğu gibi ekonomik olarak derinden etkilendiği ifade edilmişti. Eğitim sektörünün her kolunda ayrı ayrı sorunlar yaşandığı, birçok işletmenin iflas noktasına geldiği dile getirilmişti. Pandeminin başlangıcından bu yana 48.Grup (Eğitim faaliyetleri) meslek komitesi tarafından alınan kararlar ile eğitim sektörünün içinde bulunduğu durumun birçok kez özetlenmişti. Normalleşme
süreci ile destek ve teşviklerin sağlanmaması durumunda birçok kuruluşun iflas edeceği ya da kapanacağı ifade edilmişti. Bu kapsamda; eğitim ve çocuk bakım hizmeti veren tüm kuruluşlarda KDV’nin süresiz olarak %1’e indirilmesi ya da teşvik amacı ile 2 yıllığına %1’e indirilmesi önerilmişti.
Üyeler, ATSO Yönetim Kurulu’nun da onayı ile konu hakkında 25.06.2020 tarih ve E.3980 sayılı yazının Hazine ve Maliye Bakanlığı’na iletilmesi amacıyla TOBB’a gönderildiğini ancak bugüne kadar ilgili kurumdan herhangi bir geri dönüş alınamadığını kaydetti.
Temmuz ayı toplantısında konuyu tekrar ele alan komite, söz konusu sorunların aynen devam ettiğini belirterek, sektörde yaşanan öğrenci kayıtlarındaki düşüş nedeniyle talebin TOBB aracılığıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı’na tekrar iletilmesi hususunun Yönetim Kuruluna sunulmasına karar verdi.
Sorunlar TOBB Başkanı’na anlatılacak
Üyelerin toplantıdaki diğer bir gündemi de özel okul öncesi eğitim kurumlarının sorunlarını anlatmak üzere TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na yapılacak ziyaret oldu. Üyeler, Özel Okul Öncesi Eğitim Kurumları’na yönelik yapılması gereken teşvik ve destekler konularını görüşmek üzere Özel Okul Öncesi Eğitim Kurumları Dernek Başkanları ile birlikte TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na ziyaret gerçekleştirilmesi için randevu talebinde bulunulmasına karar verdi.
Ziyarete ATSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Antalya Özel Okul Öncesi Eğitim Kurumları Derneği Başkanı Nilay Akbaş Tarakçı’nın temsilci olarak katılmasının Yönetim kuruluna sunulmasına karar verildi.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu, komitenin önerileri üzerine gerekli girişimleri başlattı.